Life Style

Ciment obținut din deșeuri din construcții

3
min
12/9/2020

Betonul, cărămizile, țiglele și ceramica rezultate din demolări devin beton de înaltă calitate la costuri de producție mai mici decât ale produsului din materiale virgine.

În fiecare an, la nivel mondial, sunt generate 3,5 miliarde de tone de deșeuri din construcții și demolări. Potrivit unor estimări, acest domeniu este responsabil de 50% din toate deșeurile produse de oameni. Mare parte din aceste deșeuri sunt transformate în produse de o calitate mult mai slabă (downcycling) sau ajung la groapa de gunoi, pe când doar 10% sunt reutilizate.

Compania cehă ERC-TECH (Effective Recycling Concrete-Technology) vrea să rezolve o parte din această problemă, așa că produce beton de înaltă calitate 100% din deșeuri, care poate înlocui materialul virgin.

Produsul lor, care este certificat în conformitate cu standardele de testare EN 206 + A1 și este testat de autoritățile competente, este obținut din deșeuri de beton, cărămizi, țigle sau ceramică. Rezultatul este un beton cu rezistență la compresiune de până la 45 MPa.

Are toți parametrii betonului obținut din material virgin“, spune Petr Marek, director dezvoltare la ERC-TECH. „Este economie circulară în construcții.

Pentru acest proces, nu este nevoie de o tehnologie nouă, ci ce se pot folosi echipamentele existente. Secretul constă, spune Petr, în instalația de amestecare potrivită pentru beton. Însă costurile de producție sunt mai mici decât ale produsului din materiale virgine, iar betonul obișnuit este cu 10% mai ușor decât cel convențional.

Tehnologia celor de la ERC-TECH este patentată în 154 de țări, iar acum compania caută parteneri în toată lumea pentru a le împărtăși know-how-ul pe care l-a dobândit. Cehii se uită în special către companiile din industriile de reciclare și cea de beton, pentru că au deja aproape tot ce le-ar fi necesar în acest proces.

Nu ar avea sens, spune Petr, să exporte ei cimentul obținut din deșeuri din construcții pentru că transportul cimentului pentru mai mult de 30 de kilometri nu are sens economic și din punct de vede real impactului asupra mediului. Un aspect la care ar mai fi de lucrat, adaugă Petr, ar fi educarea consumatorilor, care sunt uneori reticenți și se raportează la produsul celor de la ERC-TECH ca la un deșeu, ținând cont de resursele din care acesta este obținut.

Este nevoie de o schimbare de gândire”, aspus directorul de dezvoltare al companiei.