Stiri

Chișinăul, poluat excesiv cu dioxid de azot și particule de suspensie

5
min
18/10/2022

Rezultatele analizelor efectuate de specialiști arată că în capitala Republicii Moldova sunt în normă poluanții atmosferici de ozon (O3), monoxid de carbon (CO) și dioxid de sulf (SO2).

În orașul Chișinău se înregistrează un nivel excesiv de poluare cu dioxid de azot (NO2) și cu particulele de suspensie PM10. Astfel arată datele de la prima stație de monitorizare a calității aerului, de tip trafic, care a fost instalată în sectorul centru al capitalei.

Totodată, rezultatele analizelor efectuate de specialiști arată că în Chișinău sunt în normă poluanții atmosferici de ozon (O3), monoxid de carbon (CO) și dioxid de sulf (SO2).

Evaluarea analizelor a fost efectuată de specialiștii moldoveni împreună cu o misiune de experți din Germania, în perioada 3-7 octombrie. Astfel, s-a constatat că din cei cinci poluanți atmosferici, pe care îi monitorizează stația, trei sunt în normă: O3, CO și SO2, pe când nivelul de poluare cu NO2 și PM10 este în exces. Poluarea cu NO2 și PM10 este provocată de utilizarea motorinei neconforme prevederilor legislației cu privire la unităților de transport vechi care nu asigură arderea completă a carburanților.

Plămânii, grav afectați

Solicitată de ecopresa.md să explice mai detaliat aceste date, Mariana Lungu, șefa laboratorului de referință de mediu de la Agenția de Mediu, a menționat că acești poluanți au efectul de acumulare, adică pe parcursul timpului se adună în atmosferă și atunci când cad precipitații, are loc formarea ploilor acide și substanțele, ajungând pe pământ, afectează și plantațiile, și apele de suprafață, și solurile.

În plus, experta explică faptul că particulele PM10 sunt particule de praf cu dimensiunea de 10 microni, foarte fine, care pot pătrunde în căile respiratorii și pot ajunge chiar până în plămâni, ceea ce este foarte periculos pentru sănătatea populației.

Sursa foto: Flickr/ UN Photo/Kibae Park