Stiri

Cea mai mare scurgere de metan care încălzește planeta a fost descoperită în Rusia

5
min
30/6/2022

Mina Raspadskaya din regiunea Kemerovo aflată în sudul Rusiei eliberează aproape 90 de tone de metan pe oră.

Dintr-o mină de cărbune din îndepărtata Rusie ies cantități uriașe de metan, cel mai periculos gaz cu efect de seră din punctul de vedere al încălzirii globale. Este considerată cea mai mare „scurgere” de metan depistată vreodată dintr-un singur loc, transmite CNN.

Mina Raspadskaya din regiunea Kemerovo aflată în sudul Rusiei eliberează aproape 90 de tone de metan pe oră, potrivit noilor date de la GHGSat, o companie care folosește sateliți pentru a monitoriza din spațiu scurgerile de metan.

Compania spune că a depistat 13 degajări de metan distincte în timpul trecerilor sateliților pe 14 ianuarie 2022 și a obervat mai multe degajări la date ulterioare.

Citește și: ANALIZĂ Cum ne deplasăm pentru a nu mai alimenta schimbările climatice

Stephane Germain, fondatorul și președintele GHGSat, a declarat pentru CNN miercuri că scurgerea de pe 14 ianuarie nu a fost un incident singular. Compania a detectat scurgeri consistente de la instalație în ultimele cinci luni.

„Găsim scurgeri mari peste tot în lume, însă aceasta a ieșit în evidență”, a spus reprezentantul GHGSat, adăugând că este cea mai mare scurgere înregistrată vreodată și care a fost urmărită la sursă.

Citește și: Milioane de lei pentru pistele de bicicliști

GHGSat a spus că dacă emisiile continuă în același fel timp de un an de zile, mina va emite mai mult de 764.000 de tone de metan – echivalentul cantității de gaze naturale necesare alimentării a 2,4 milioane de gospodării timp de un an.

Sursa foto: GHGSat