Capitala riscă să se confrunte cu o criză de amploare în ceea ce privește depozitarea gunoiului menajer. Ministrul Mediului Tanczos Barna anunța în urmă cu un an că s-au descoperit peste 212 locuri în București și împrejurimi în care se află depozite ilegale de deșeuri cu zeci de mii de tone de gunoi.
Munți de deșeuri depozitați ilegal în Mogoșoaia
Groapa de gunoi de la Vidra, acolo unde ajung zilnic în jur de 2.500 de tone de deșeuri municipale din București, se poate închide în orice moment din cauza faptului că va ajunge în curând la capacitate maximă.
Atunci, Primăria Municipiului București se va confrunta cu o criză fără precedent a gunoiului. Deși se cunoaște această problemă gravă, autoritățile nu se grăbesc să demareze un proiect pentru construcția unei noi gropi de gunoi.
Dar, până atunci, depozitele ilegale de gunoi continuă să înflorească în jurul Bucureștiului. Paralel cu șoseaua de Centură, la granița administrativă dintre Mogoșaia și Sectorul 1, un teren de câteva sute de metri pătrați a fost transformat în depozit ilegal de deșeuri. Pământ amestecat cu deșeuri de construcții, inclusiv cu bucăți de bordură.
Citește și: 750 de milioane de euro au plătit cinci mari companii petroliere pentru a beneficia de o imagine verde
În timp ce fotografiam munții de deșeuri, a venit un localnic la bordul unei mașini de teren. Acesta a spus că este la modă ca în localitatea ilfoveană Mogoșoaia să se depoziteze ilegal deșeurile. „Și eu am trei terenuri pe care trebuie să le păzesc. Dacă nu sunt atent, mă trezesc cu gunoiul pe teren. Dar să filmați și sub pod, acolo se aruncă mașini întregi de gunoi pentru că nu sunt camere de filmat”, a spus localnicul care nu a vrut să se lase filmat de teama celor care aruncă ilegal deșeurile.
Groapa de gunoi de sub Șoseaua de Centură
Așa am ajuns sub podul care desparte Lacul Chitila de Lacul Străulești, la doar câțiva zeci de metri de primul depozit ilegal de deșeuri. Acolo se află un alt depozit illegal. Drumul de pământ este străjuit de zeci grămezi de deșeuri municipale.
Chiar și stâlpii care susțin podul traversat de Șoseaua de Centură sunt îngropați în gunoaie. Drumul continuă încă vreo 200 de metri într-o zonă cu vegetație forestieră. De-a lungul drumului ies la iveală alte zeci de grămezi de gunoi menajer și deșeuri de construcții.
Citește și: Reciclarea în UE, creștere de 50% în 16 ani. România, pe ultimul loc
Terenul aparține administrativ de Primăria Sector 1. Un alt depozit ilegal de gunoi cunoscut de autorități se află în zona Giulești – Sârbi, în Sectorul 1 al Capitalei. Groapa de gunoi urbană se întinde pe o suprafață de aproape trei hectare. Dar, la fel ca și în celelalte două cazuri, autoritățile nu au luat nici o măsură, deși sănătatea publică este pusă în pericol.
Gropi de gunoi vechi, nici o măsură de ecologizare
Comuna ilfoveană Cățelu, aflată la granița cu Bucureștiul, se poate mândri cu câteva depozite ilegale de gunoi. Pe o platformă betonată din zona Industriilor, în jurul unui arbore, se află un adevărat depozit ilegal de gunoi.
Deșeuri de plastic, construcții, cauciucuri, chiar și deșeuri menajere. Zeci de tone de gunoi stau la umbra bătrânului arbore, păzite de câțiva dulăi.
La granița dintre comuna Cățelu și Sectorul 3 al Capitalei, aproape de Autostrada Soarelui, pe un teren de câteva zeci de hectare au fost depozitate toate tipurile de deșeuri în ultimii 30 de ani. Munții de gunoaie nu-i deranjează nici pe localnici, nici autoritățile.
Groapa de la Glina nu a fost ecologizată
Un alt mare depozit ilegal de deșeuri se află pe malul Bălții Bobești, din comuna ilfoveană Glina. În spatele unor locuințe de pe strada Libertății, pe un fost teren agricol se aruncă deșeuri de ani de zile. O parte au fost împinse în râpa de pe malul Bălții Bobești pentru a face loc altor deșeuri. Și deșeurile continuă să vină. De unde? Nimeni nu știe.
Ministrul Mediului Tanczos Barna a vizat în primăvara anului trecut groapa de gunoi ilegală de la Glina. Tot acolo a ținut o conferință de presă în care a anunțat că s-au găsit zeci de mii de tone de deșeuri depozitate ilegal în jurul Bucureștiului.
Pentru fiecare caz în parte a dispus ecologizarea zonei. Dar, după aproape un an și jumătate, depozitul ilegal de la Glina arăta la fel ca atunci când a fost vizitat de ministru.
„La aceste locaţii unde se depozitează ilegal deşeuri în Bucureşti am găsit zeci de mii de tone de deşeuri depozitate ilegal, aproape 100.000 de metri pătraţi de suprafaţă acoperită total sau parţial cu asemenea deşeuri.
În cursul acestor acţiuni au fost aplicate amenzi de sute de mii de lei şi s-a dispus, în fiecare caz, ecologizarea suprafeţelor, ecologizarea acestor terenuri. Sarcina este de fiecare dată a proprietarului: se identifică proprietarul şi este amendat”, declara ministrul Tanczos Barna. Ecologizarea fiecărui teren cade în sarcina proprietarului.