Stiri

Ce impact are poliesterul - unul dintre materialele cele mai periculoase pentru mediu - asupra sănătății și asupra mediului

4
min
2/11/2020

Durează 200 de ani ca poliesterul să se degradeze, iar microfibrele ajung în lanțul trofic.

Poliesterul este unul dintre cele mai sintetice materiale folosite în producția de haine, atrăgând producătorii prin faptul că prețul mic le permite să-și maximizeze profitul. Deși multe persoane știu că poliesterul nu este neapărat prietenos cu mediul – The Independent l-a situat chiar într-un top al celor mai periculoase materiale pentru mediu – cei mai mulți dintre noi nu realizăm ce impact are acesta asupra organismelor noastre.

Poliesterul este obținut din petrol –sursă neregenerabilă -, iar producția sa se bazează în mare parte pe industria petrochimică. Asta înseamnă că este nevoie de combustibili fosili (cei mai mari contributori la creșterea emisiilor de dioxid de carbon). 70 de milioane de barili de petrol sunt folosiți anual pentru producerea poliesterului. În timpul procesului sunt eliberate toxine în mediu, care impactează multe organisme vii. În imagine, resturi de vopsea după spălarea textilelor, lângă o fabrică de materiale.

Durează 200 de ani ca poliesterul să se degradeze, iar pe măsură ce se întâmplă asta, se eliberează în aer metan, un gaz cu puternic efect de seră. Atunci când acest material este spălat, microfibre sintetice sunt eliberate, trec de sistemele de filtrare și ajung în apă și în mediu. Un studiu realizat de Universitatea din Plymouth a arătat că o singură spălare eliberează 4.000 de microfibre per gram de material. Iar alte 400 de microfibre sunt eliberate doar prin purtarea hainelor din poliester. Aceste microfibre care ajung în râuri, mări și oceane pătrund în lanțul trofic, iar noi le mâncăm, le bem și le inspirăm. The Washington Post a arătat că americanii ingerează 74.000 de microparticule de plastic în fiecare an. Unele dintre acestea eliberează Bisfenol A, care interferează cu hormonii. Expunerea poate reduce fertilitatea atât la bărbați, cât și la femei și este nevoie doar de o cantitate mică pentrua produce efecte.

Pe lângă microplastice, în apele reziduale se pot găsi și vopseluri și chimicale puternice, folosite în producerea poliesterului. Aceste chimicale sunt dure pentru piele și pot cauza iritații.

Așternuturile din poliester pot fi deosebit de dăunătoare, deoarece conțin formaldehidă, un iritant cunoscut, și perfluorochimice (PFC). Acestea din urmă au fost legate de probleme precum toxicitate hepatică, modificări ale sistemului imunitar și ale dezvoltării. Într-un studiu efectuat la Universitatea din Stockholm, cercetătorii au testat patru grupe de substanțe care prezintă riscuri potențiale pentru sănătate în funcție de apariția, cantitatea, toxicitatea și cât de ușor pătrund în piele și au constatat că cea mai mare concentrație din două dintre substanțe s-a găsit în poliester.