Stiri

Lacul Amara din județul Buzău a secat

5
min
5/7/2022

Lacul Amara se află la 22 de kilometri de Râmnicu Sărat, aproape de limita dintre județele Buzău și Brăila.

A secat lacul Amara din județul Buzău. Este vorba despre un lac natural, cu o suprafață de aproximativ 8 kilometri pătrați. Până de curând era un paradis al păsărilor salbatice, cu o vegetație asemănătoare celei din Delta Dunării. Toate acestea au dispărut odată cu întinderea de apă.

Macovei Ureche este profesor de geografie. Are 60 de ani și trăiește de când se știe într-un sat de lângă lacul Amara. În locul fostului lac a apărut de câteva zile un peisaj ce pare desprins din deșert. Numeroasele păsări sălbatice care populau până de curând zona au zburat spre alte ținuturi.

Citește și: REPORTAJ Plaja sălbatică de la Corbu, afacere imobiliară avizată de guvernatorul Rezervației Biosfera Delta Dunării 

Macovei Ureche, profesor de geografie: Lacul a avut o importanță foarte mare și în viața mea. Și în viața celor care locuim aici. Am fost legați sufletește. Pentru noi e o mare dezamagire, ne lipsește ceva, ceva din viața noastră s-a rupt.

Citește și: ANALIZĂ Editarea genelor plantelor, un mod inovativ și eficient de a răspunde exigențelor cauzate de schimbările climatice

Profesorul pune fenomenul pe seama încălzirii globale, dar spune că există și alte cauze specifice. Una ar fi mutarea cu câțiva kilometri a cursului râului Buzău.

La secarea lacului ar fi contribuit și lucrările hidrotehnice.

Lacul Amara se află la 22 de kilometri de Râmnicu Sărat, aproape de limita dintre județele Buzău și Brăila.

Sursa foto:PxHere