Solutii

Catalizator ce convertește dioxidul de carbon în biocombustibil

2
min
2/5/2022

O echipă de cercetători chinezi a inventat un catalizator ce convertește dioxidul de carbon într-un biocombustibil, cu o eficiență mult mai mare ca în trecut.

Tehnologiile de captare și conversie a dioxidului de carbon sunt o soluție atractivă pentru captarea emisiilor și pentru reducerea cantității de dioxid de carbon din atmosferă. Dioxidul de carbon captat poate fi transformat în diverse substanțe, precum acidul formic, care are o multitudine de utilizări, inclusiv combustibil, ne informează Biziday.

O echipă de cercetători din China a publicat în jurnalul de știință Nature Nanotechnologies crearea unui catalizator din cupru și plumb care convertește dioxidul de carbon în acid formic. Acesta produce aproape exclusiv acid formic (până la 96%), spre deosebire de alți catalizatori care produc simultan mai mulți compuși care ulterior trebuie separați și purificați.

Dispozitivul de test a rămas stabil pe o perioadă continuă de testare de peste 7 zile, timp în care a produs 400 de grame de acid formic și a eliminat aproximativ aceeași cantitate de dioxid de carbon. Acesta funcționează la o tensiune mică de până în 5 volți.

Deși este nevoie de mai multă muncă de dezvoltare până când această tehnologie ar putea ajunge să curețe atmosfera, prețul scăzut și disponibilitatea cuprului, precum și multiplele utilizări ale acidului formic ar putea face această tehnologie viabilă atât pentru stații de curățare a atmosferei (precum cea recent pornită în Islanda) cât și pentru filtrarea emisiilor produse de poluatori mari (fabrici, uzine, etc).