Stiri

Canada. Montreal a doborât patru recorduri de temperatură într-o zi

3
min
11/11/2020

Orașul Montreal, din Canada, a depășit un „record absolut” de temperatură pentru luna noiembrie, cu 22,4 grade Celsius.

Pe 10 noiembrie, Montreal a înregistrat patru noi recorduri:

  • Cea mai călduroasă zi de 10 noiembrie
  • Cea mai călduroasă zi de noiembrie
  • Cea mai târzie zi din an când termometrele arată cel puțin 20 de grade
  • Cea mai lungă perioadă (de șapte zile) în această perioadă a anului când temperaturile din timpul zilei nu coboară sub 10 grade.

Nu am avut niciodată o valoare de 22,4 grade într-o lună noiembrie. Este un record absolut pentru noiembrie”, a comentat marți meteorologul Mariane Peltier.

În Montreal, recordul anterior pentru data de 10 noiembrie a fost înregistrat în 1948, cu 18,3 grade Celsius. În această perioadă, temperatura medie este de obicei de aproximativ 7 grade Celsius în orașul francofon. Anterior, cea mai fierbinte lună noiembrie a fost în 1948, cu o temperatură maximă de 21,7 grade Celsius, a precizat specialista. „Pentru o lună noiembrie (...), se întâmplă rar să fie vorba despre o perioadă atât de îndelungată. Uneori durează două sau trei zile, dar niciodată șapte zile”, a adăugat ea.

În centrul și în estul Canadei se înregistrează de câteva zile un val de căldură fără precedent pentru această perioadă, a indicat agenția Environment Canada. Acest episod de căldură a traversat sudul provinciei francofone, dar şi provincia Ontario, unde au fost înregistrate 24 de grade Celsius în orașele Windsor și Toronto. Provinciile New Brunswick și Nova Scotia (estul Canadei) au fost, de asemenea, afectate de această masă de aer cald. Se prognozează că „vara indiană” va mai continua, înainte ca valorile de temperatură să scadă joi până la cele normale pentru acest sezon.