Stiri

PATRES: Electric Up dezavantajează sectorul HORECA și IMM-urile cu un consum de energie mic spre mediu

4
min
20/1/2021

Organizaţia Patronală a Producătorilor de Energie din Surse Regenerabile din România: Doar 7 sisteme de panouri fotovoltaice finanțate de AFM la doi ani de la demararea programului Casa Verde Fotovoltaice.

Organizația sesizează că, cele două programe, gândite pentru românii care își doresc să devină prosumatori și pentru IMM-urile și operatorii din domeniul HORECA care vor să instaleze sisteme de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică, sunt greșite.

Dacă primul program este nefuncțional “grație” gestionării deficitare a AFM, cel de-al doilea program – în loc să sprijine – dezavantajează tocmai sectorul HORECA și IMM-urile cu un consum de energie mic spre mediu”, a transmis PATRES.

Potrivit informațiilor publicate de organizație, Administrația Fondului pentru Mediu a comunicat că la data de 10.12.2020 au fost solicitate la decontare 370 de sisteme de panouri fotovoltaice și au fost finanțate 7 sisteme.

Doar 7 sisteme de panouri fotovoltaice finanțate de AFM la doi ani de la demararea programului. Mai mult de jumătate dintre dosarele depuse au fost respinse, cu prezentarea unor motive care, în cele mai multe cazuri, nu sunt rezonabile și imputabile cetățenilor. Întârzierile inadmisibil de mari sunt puse de AFM pe seama corectitudinii documentelor și volumului de lucru al salariaților instituției. Așa cum am mai sesizat, este o bătaie de joc la adresa cetățenilor și instalatorilor. Se descurajează sistematic ideea de prosumator în România și nu înțelegem de ce autoritățile permit aceasta”, a subliniat Viorel Lefter, Președinte PATRES.

În ce privește proiectul ElectricUp, PATRES își exprimă speranța că, urmare a observațiilor și recomandărilor transmise în cadrul procesului de consultare publică, Ghidul de finanțare să fie modificat astfel încât să se adreseze entităților economice pentru care a fost creat și programul să poate fi implementat cu succes până în anul 2027.

Vă prezentăm o situație care dezavantajează în mod special sectorul HORECA, tocmai sectorul cel mai afectat de criza COVID-19, dar și IMM-urile cu consum mic spre mediu. Ghidul de finanțare prevede obținerea punctajului maxim, respectiv 45 de puncte în cazul în care consumul beneficiarului pentru 12 luni este de 6 ori mai mare față de producția anuală a centralei fotovoltaice. Păstrarea acestui parametru în forma propusă va duce la subdimensionarea masivă a instalațiilor, și la instalarea lor doar în unități mari consumatoare de energie. În plus, nu este corectă o raportare la consumul total, respectiv consumul de noapte în cazul unor centrale fotovoltaice care prin definiție produc doar ziua. Mai mult decât atât, ghidul bonifică cu 5 puncte instalarea de baterii, care în cazul unui raport de 6 la 1 consum versus producție devin total inutile. Beneficiarii programului ElectricUp vor prefera să achiziționeze unitățile de stocare pentru a obține punctaj mai mare, dar ele nu vor ajunge să fie folosite, ceea ce va reprezenta o risipă a resursei publice”, a mai transmis PATRES.

Organizația Patronală a Producătorilor de Energie din Surse Regenerabile din România are în componență 109 de membri – producători de energie din surse regenerabile cu putere instalată totală de aproximativ 1800 MW, ce reprezintă investiții în sectorul energetic din România de circa 2,7 miliarde de Euro.