Stiri

Bulgarii luptă să oprească un proiect poluant al românilor

2
min
24/8/2023

Proiectul „ar reprezenta un pericol real pentru toţi giurgiuvenii”.

Bulgarii strâng semnături împotriva construirii unui incinerator pentru deşeuri în municipiul Giurgiu.

Proiectul a fost supus dezbaterii publice pe 8 mai 2023, de Agenţia de Protecţie a Mediului Giurgiu. Locuitorii oraşului Ruse din Bulgaria, aflat la graniţa cu România, au reacţionat la scurt timp, începând să strângă semnături împotriva proiectului, potrivit Libertatea, care citează Adevărul.

Semnatarii sunt îngrijoraţi că incineratorul va polua întreaga zonă şi amintesc de poluarea aerului care venea dinspre combinatul de chimie din Giurgiu în perioada socialistă, potrivit jurnalistului bulgar Vladimir Mitev.

Incineratorul ar fi construit chiar în zona fostului combinat chimic şi ar arde mai multe tipuri de deşeuri, precum cele medicale şi resturi animale.

Acesta „ar reprezenta un pericol real pentru toţi giurgiuvenii”, potrivit deputatului liberal Alexandru Andrei, pentru că nu s-ar respecta distanţa minimă faţă de zonele locuite. „Un astfel de incinerator este mult mai periculos pentru sănătatea publică decât o groapă de gunoi”, a spus el în urma unor discuţii purtate în mai cu activişti de mediu şi experţi în sănătate publică.

Foto: Freepik