Stiri

„Mega-seceta” din sud-vestul Statelor Unite este un dezastru climatic nemaiîntâlnit în ultimii 1.200 de ani

6
min
14/9/2022

Incendiile de pădure pot acum să izbucnească în orice perioadă a anului din cauza vegetației uscate care este mereu gata să ia foc. 

În ultimii douăzeci de ani, condițiile de căldură extremă și ploile tot mai rare s-au îmbinat în sud-vestul Statelor Unite pentru a crea o „mega-secetă” care a fost desemnată drept cea mai uscată perioadă din ultimii 1.200 de ani, scrie The Guardian. 

Marile sale rezervoare – Lacul Mead și Lacul Powell – au ajuns la un nivel foarte scăzut și încet-încet continuă să sece. Valuri de căldură de peste 38 de grade Celsius tot mai lungi fac ca orașe precum Pheonix, Arizona și Las Vegas să fie aprope de nelocuit pe timp de vară. 

Citește și: Seceta din Europa, cea mai gravă din ultimii 500 de ani, potrivit Comisiei Europene

Incendiile de pădure pot acum să izbucnească în orice perioadă a anului din cauza vegetației uscate care este mereu gata să ia foc. 

Inelele copacilor dezvăluie ariditatea

O analiză recentă a Washington Post a concluzionat că, în anumite părți ale regiunii de sud-vest din SUA, temperaturile anuale medii s-au ridicat cu mai mult de 1,5 grade Celsius, un prag considerat a fi punctul care, odată depășit, va produce consecințe devastatoare pentru populație și mediu. 

Citește și: Monitorizarea pădurilor, obiectiv strategic pentru Comisia Europeană. Cum arată noul cadru

Cercetătorii au reușit să identifice marea secetă prin care trece SUA cu ajutorul unuia dintre cei mai buni cronicari ai naturii: inelele copacilor. Privind la relația dintre inelele copacilor și umezeala solului, cercetătorii au descoperit că faza de ariditate prin care trece SUA, care a început în anul 2000, este o perioadă fără precedent din anul 800 și până în prezent.

Sursa foto: PxHere