Stiri

Bulgaria se desprinde de Rusia: Centrala Kozlodui a semnat un acord cu Westinghouse Sweden pentru aprovizionarea cu combustibil nuclear

5
min
27/12/2022

Centrala produce circa 35% din electricitatea ţării, iar în prezent foloseşte combustibil nuclear furnizat de compania rusă Rosatom.

Centrala nucleară de la Kozlodui din Bulgaria a semnat în această săptămână un acord cu Westinghouse Electric Sweden pentru aprovizionarea cu combustibil nuclear a Unităţii 5, de 1.000 de megawaţi, de construcţie rusească, acesta fiind un prim pas pentru diversificarea aprovizionării dincolo de Rusia, transmite Reuters.

Bulgaria depinde în prezent de combustibilul nuclear rusesc pentru ambele unităţi de 2.000 de megawaţi ale centralei Kozlodui, dar vrea să îşi îmbunătăţească securitatea energetică, în urma invaziei ruse în Ucraina.

Kozlodui produce o treime din electricitatea Bulgariei

Centrala produce circa 35% din electricitatea ţării, iar în prezent foloseşte combustibil nuclear furnizat de compania rusă Rosatom.

Kozlodui intenţionează să semneze un acord şi cu compania franceză Framatome, o divizie a grupului EDF, pentru un alt reactor, Unitatea 6.

„Am făcut, în sfârşit, un pas către diversificarea combustibilului nuclear pentru centrala noastră. În acest fel ne asigurăm securitatea energetică", a declarat joi CEO-ul Kozlodui, Georgi Kirkov.

Ministrul bulgar al Energiei, Rossen Hristov, a declarat că în prezent livrările de combustibil nuclear din Rusia sunt neclare, astfel că noul contract pe 10 ani cu Westinghouse a contribuit la asigurarea funcţionării centralei.

Noul combustibil va fi folosit de la jumătatea anului 2024, a spus el, în timp ce rezervele actuale de combustibil pot fi folosite până atunci.

Luna trecută, Parlamentul a cerut guvernului interimar al Bulgariei să asigure aprovizionarea cu combustibil nuclear alternativ pentru centrală până în aprilie 2024 şi să reducă riscurile pentru securitatea energetică a ţării.

Agenţia de Reglementare Nucleară din Bulgaria trebuie în continuare să licenţieze combustibilul Westinghouse pentru utilizare în ţară.

Sursa foto: Wikimedia Commons/ Yovko Lambrev