Stiri

Bucureștiul reduce, timid, factura la iluminat stradal cu becuri eficiente energetice pe banii AFM

7
min
9/1/2023

AFM spune că a doua sesiune de înscriere în Programul Iluminat Public 2022 a înregistrat 515 solicitări din partea UAT-urilor.

Primăria Municipiului Bucureşti a depus la Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM) o nouă cerere de finanţare nerambursabilă, în valoare de 50 de milioane de lei, pentru eficientizarea şi modernizarea sistemului de iluminat public, a anunţat, vineri, primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan.

50 + 30 milioane de lei

"Vom monta corpuri de iluminat noi, moderne, eficiente din punct de vedere energetic pe 34 de artere din Capitală. Este vorba despre Bd. N. Titulescu, Bd. Banu Manta, Bd. Beijing, Str. N. Caramfil, Str. Av. A. Şerbănescu, Bd. Aerogării, Bd. I. I. de la Brad, Şos. Gh. Ionescu Şişeşti, Şos. Pantelimon, Str. L. Rebreanu, Bd. N. Grigorescu, Bd. Aviatorilor, Calea Giuleşti, Bd. Constructorilor, Calea Crângaşi, Str. Valea Cascadelor, Str. Preciziei, Şos. Antiaeriană, Şos. Alexandriei, Calea Rahovei, Calea Floreasca, Şos. Pipera, Bd. Expoziţiei, Calea Plevnei, Bd. Lacul Tei, Bd. 1 Decembrie 1918, Şos. Chitilei, Şos. Bucureşti-Târgovişte, Str. Buzeşti, Str. Berzei, Şos. Grozăveşti, Bd. Geniului, Pasaj Basarab, Bd. Dinicu Golescu", a scris Nicuşor Dan, pe Facebook.

El a amintit că tot la AFM a depus în luna august o cerere de finanţare, în valoare de 30 de milioane de lei, dintre care 25 de milioane de lei eligibili, pentru eficientizarea şi modernizarea sistemului de iluminat public pe 15 artere, printre care Drumul Taberei, Theodor Pallady, Camil Ressu şi Bucureştii Noi

"Prin aceste finanţări nerambursabile vom înlocui 10% din iluminatul public din Bucureşti - aproape 13.000 de corpuri de iluminat, ceea ce ar însemna şi o factură la iluminat mai mică, cu peste 10 milioane lei. Totodată, modernizarea sistemului de iluminat va contribui la creşterea siguranţei cetăţenilor şi a traficului auto pe timpul nopţii", a precizat edilul-şef.

515 solicitări de la UAT-uri

Administraţia Fondului pentru Mediu a informat vineri că a doua sesiune de înscriere în Programul Iluminat Public 2022 a înregistrat, într-o săptămână de la lansare, un număr de 515 solicitări din partea unităţilor administrativ-teritoriale (UAT).

În cadrul programului, finanţarea se acordă în funcţie de categoria unităţii administrativ-teritoriale: pentru comune cu o populaţie de până la 5.000 de locuitori - maximum un milion de lei; pentru comune cu o populaţie de peste 5.001 de locuitori - maximum două milioane de lei; pentru oraşe - maximum trei milioane de lei; pentru municipii de rang 0 - municipiul Bucureşti - maximum 50 milioane de lei; pentru municipii de rang I - maximum şase milioane de lei; pentru municipii de rang II - maximum cinci milioane de lei.

Finanţarea se acordă în pondere de maximum 100% din cheltuielile eligibile ale unui obiectiv de investiţie şi în limita sumelor ce pot fi acordate pentru fiecare categorie de solicitanţi.

Etapa a doua a Programului Iluminat Public a fost lansată de AFM în data de 30 decembrie 2022.

Sursa foto: Facebook/ Nicușor Dan