Solutii

De ce un bărbat poartă gunoaiele sale

4
min
18/4/2023

Motivul este lăudabil.

Un bărbat a purtat fiecare deşeu pe care l-a creat timp de o lună, sub formă de îmbrăcăminte.

Activistul de mediu Rob Greenfield a purtat un costum făcut din fiecare pahar de cafea de unică folosinţă, sticlă de plastic, pungă de cumpărături, ambalaj de mâncare şi ambalaj provenit din livrări pe care le-a generat timp de 30 de zile.

„Am spălat fiecare deşeu înainte să îl adaug la acest costum. Nu voiam să mă urmărească muştele pe stradă peste tot. De la mall la supermarket, la ieşiri în oraş sau la întâlniri romantice, am fost un panou ambulant al consumerismului”, a spus el în cadrul unei conferinţe TEDx.

„Au fost zile în care, sincer, nu puteam să mă motivez să pun pe mine costumul, aşa că în acele zile stăteam acasă, pentru că nu eram nevoit să îl port acasă. Dar chiar şi aşa, gunoiul continua să se adune, în special din cauza mâncării livrate acasă”, a povestit el.

În afara experimentului, Greenfield încearcă să evite risipa cât mai mult posibil.

Într-o singură lună în care a imitat ce cumpără oamenii de obicei, observându-le coşurile de cumpărături în supermarket-uri sau comenzile din restaurante şi cafenele, Greenfield a generat 33 de kilograme de deşeuri, pe care le-a adăugat în costum.

„De ce aş face aşa ceva? Cei mai mulţi dintre noi nu vedem şi nu ne gândim la gunoi. Pur şi simplu îl aruncăm şi nu ne mai gândim la el niciodată. Puteţi să vă întrebaţi cum ar arăta costumul vostru făcut din gunoi şi unde ajunge, de fapt, gunoiul pe care îl generaţi”, a spus el.

„Am simţit greutatea consumerismului nostru cu fiecare pas pe care l-am făcut. Am avut povara pe umerii mei. Am vrut să fiu o oglindă în care să se uite societatea. Am făcut renunţarea la consumerism, misiunea vieţii mele”, a mai spus bărbatul.

„Cu toţii ştim faimosul trio ‘redu, refoloseşte, reciclează’, dar eu încerc să urmez mai multe ‘R-uri’: regândeşte, refuză, redu, refoloseşte, repară, readaptează şi, de asemenea, lasă să putrezească. De abia mai apoi, ca o ultimă variantă, optez pentru reciclare”, a adăugat acesta.

Activistul i-a îndemnat pe oameni să îşi imagineze cum arată gunoiul generat de o singură persoană pe tot parcursul vieţii.

„Un munte de gunoi pe care îl lasă fiecare dintre noi viitoarelor generaţii. Deşeurile care ajung la groapa de gunoi rămâne acolo generaţii întregi, producând lichide toxice şi eliberând metan în atmosferă. O parte din acel gunoi ajunge la incinerat şi o parte este chiar transformat în energie, dar asta generează substanţe chimice foarte toxice în aer şi nu este un proces foarte eficient”, a spus el.

„Unii oameni ar spune că aş putea să încep să reciclez, dar realitatea este că aproximativ 90% din plasticul pe care îl producem nu este de fapt reciclat şi asta pentru că majoritatea plasticului nu a fost făcut ca să fie reciclat. Chiar şi când reciclăm, este un proces care consumă multe resurse şi energie”, a concluzionat acesta.

Foto: TEDx Talks/Youtube