Stiri

Autorităţile spaniole au dezmembrat o organizaţie care trafica deşeuri electronice spre Africa de Vest

4
min
5/1/2023

Ele erau trimise cu vaporul, „în principal” în Mauritania, Nigeria, Ghana şi Senegal.

Autorităţile spaniole au anunţat marţi dezmembrarea unei organizaţii infracţionale care a trimis din insulele Canare peste 5.000 tone de deşeuri electronice în mai multe ţări africane, printre care Senegal, Nigeria, Mauritania şi Ghana, informează AFP.

Autorităţile vamale şi Garda Civilă au 'dezmembrat o organizaţie infracţională care, în ultimii doi ani, reuşise să trimită din insula Gran Canaria spre Africa peste 5.000 tone de deşeuri periculoase de aparate electronice, obţinând un profit de peste 1,5 milioane de euro', a transmis Ministerul de Finanţe într-un comunicat.

Africa, groapă de gunoi pentru deșeuri periculoase

Acesta precizează că deşeurile conţin substanţe şi gaze care dăunează stratului de ozon şi contribuie la încălzirea climatică, potrivit Agerpres.

Ele erau trimise cu vaporul, „în principal” în Mauritania, Nigeria, Ghana şi Senegal.

Autorităţile au mai anunţat că au arestat 43 de persoane „pentru prezumtive infracţiuni împotriva mediului, fals şi uz de fals, şi apartenenţă la o organizaţie criminală”, care „retrăgea deşeurile din filiera legală” cu ajutorul unei „presupuse firme de management ce falsifica documente de provenienţă şi gestiune”.

Deşeurile erau ulterior prezentate ca articole second-hand pentru a fi trimise în ţările africane.

Or, deşeurile, care conţineau mai ales mercur, plumb, cadmiu, arsenic şi fosfor, trebuiau predate firmelor autorizate spre a fi decontaminate, adaugă sursa citată.

Sursa foto: Wikimedia Commons