Stiri

Declic, protest la Ploiești: Monitorizați principalele surse de poluare care ne intoxică aerul! 

5
min
26/8/2022

Acțiunea a avut loc în fața panoului ,,cu plămâni’’ care înregistrează nivelul poluării din aer, instalat în urmă cu o lună la Ploiești.

Zeci de membri Declic au protestat, joi, la Ploiești, în fața primăriei, pentru a cere autorităților să monitorizeze principalele surse de poluare ale orașului: rafinăriile, fabricile și incineratoarele de deșeuri. Oamenii au scandat „Stop poluării la Ploiești! Vrem aer pentru viață”, „Vrem să respirăm, nu să ne sufocăm!”, ”Problema este gravă, aerul e otravă!”, se arată într-un comunicat Declic.

Acțiunea Declic a avut loc în fața panoului ,,cu plămâni’’ care înregistrează nivelul poluării din aer, instalat în urmă cu o lună la Ploiești. Panoul a arătat, pe toată durata protestului, valori chiar și de două ori peste limita admisă.

Citește și: FOTO Parcul Regele Mihai, afectat de secetă, abandonat de Primăria Capitalei

Potrivit comunicatului, plămânii instalați de Comunitatea Declic au ventilatoare care simulează respirația umană și filtre HEPA care rețin microparticulele din aer. Instalația include și un senzor de măsurare a calității aerului. Datele înregistrate de senzorul plămânilor pot fi văzute în timp real pe declic.ro. Instalația cu plămânii Declic a mai fost instalată în trecut în București, Cluj și Brașov.

Citește și: Pentru cele peste 15.000 de PET-uri și doze de aluminiu colectate de participanții la Electric Castle, Lidl România donează 200.000 de lei pentru renovarea castelului Bánffy din Bonțida

„ Autoritățile de la Ploiești și instituțiile statului nu fac niciun demers ca să-i oprească pe poluatori. În realitate, nici măcar nu știu exact cine și cât poluează. De aceea, monitorizarea marilor poluatori – rafinăriile, incineratoarele și fabricile – ar fi primul pas spre reducerea poluării la Ploiești”, a declarat Cătălina Hopârteanu, campaigner Declic.

În privința poluării din Ploiești, Declic cere autorităților locale să implementeze un sistem special pentru măsurarea emisiilor rafinăriilor, în plus față de sistemul național de monitorizare a calității aerului.

Sursa foto: Declic