Stiri

Un dezvoltator imobiliar a obţinut desfiinţarea Asociaţiei Salvaţi Bucureştiul în instanţă

3
min
9/1/2024

Dezvoltatorul imobiliar One Mircea Eliade Properties a obținut în instanță dizolvarea Asociației Salvați Bucureștiul. Decizia a fost dată de Judecătoria Sectorului 5, pe 20 decembrie, dar nu este definitivă.

Motivul pentru care instanţa a decis acest lucru nu este clar până când va apărea motivarea.

Asociaţia, înfiinţată acum 15 ani de actualul primar al Capitalei, Nicuşor Dan, a blocat mai multe proiecte care ar fi distrus spaţii verzi din Bucureşti, precum şi clădiri de patrimoniu şi zone protejate. Edilul, care nu mai face parte din Asociaţie, a spus pentru HotNews.ro că „dezvoltatorii ameninţă asociaţiile şi cetăţenii care le contestă proiectele cu cheltuieli de judecată uriaşe”, fapt care este „un fenomen general care ţine de ce anume este statul de drept în România”.

„Din păcate multe asociații și mulți cetățeni au fost intimidați și au renunțat la acțiunile pe care le-au desfășurat. Consider total nerezonabil ca judecătorii să dispună cheltuieli de judecată de 100.000 lei într-un dosar în care se contestă un act administrativ, dacă se întâmplă ca cine contestă să piardă. Din păcate nu am văzut o reacție a societății civile când lucrurile astea s-au întâmplat”, a spus Nicuşor Dan.

Acesta şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la faptul că alte asociaţii au fost desfiinţate din cauza dezvoltatorilor şi că oamenii cu posibilităţi financiare ridicate nu susţin astfel de organizaţii care protejează parcurile şi zonele importante ale oraşului.

„Practic am ajuns în situația în care nu mai există asociații care să conteste proiecte imobiliare, ceea ce este un lucru foarte grav”, a spus el, potrivit sursei citate.

Dacă decizia Judecătoriei va fi definitivă, procesele asociaţiei se vor termina. Acestea au ca obiectiv salvarea unor hectare întregi de spaţiu verde şi a unor zone cu clădiri vechi, de patrimoniu.

Foto: Freepik