Stiri

Ultima şansă de a ne salva planeta, avertizează cercetătorii

4
min
10/8/2023

Experții din zeci de state au dezvăluit transformări remarcabile ale speciilor, populațiilor și ecosistemelor din Antarctica, care ne pun în pericol vieţile.

de Ingrid C.

Antarctica trece prin schimbări dramatice cu o viteză nemaiîntâlnită. Evenimentele extreme precum valurile de căldură se produc în mod repetat, temperaturile crescând cu 40 de grade Celsius peste medie.

Mai mult, vara trecută şi iarna de anul acesta, suprafaţa gheţii marine a atins cele mai joase nivele înregistrate vreodată. Acest lucru s-a întâmplat mai repede decât au prezis oamenii de ştiinţă, potrivit The Guardian.

Schimbările înregistrate coincid cu evenimentele des întâlnite în ultimii ani: temperaturile extreme de la suprafața aerului și a mării, incendiile de vegetație, inundațiile, bolile și alte evenimente care au un impact profund asupra ecosistemelor și societății.

Oamenii de ştiinţă ne avertizează de zeci de ani despre impactul schimbărilor climatice asupra vieţilor omeneşti. Primul raport al Comisiei interguvernamentale pentru schimbările climatice din cadrul Organizaţiei Naţiunilor Unite a avut loc la începutul anilor ’90.

Antarctica este o componentă esențială a Pământului nostru, însă cercetătorii din regiune au găsit dovezi că au loc schimbări tot mai mari în lanţul trofic, schimbări tot mai rapide ale populaţiilor şi un colaps al ecosistemului local.

În acest moment critic pentru mediul nostru, ce ne afectează sănătatea, ecosistemele din toată lumea şi generaţiile următoare, singura soluţie este reducerea drastică a emisiilor de carbon de către fiecare ţară, chiar şi dincolo de obiectivele stabilite deja de fiecare stat în această privinţă, conform oamenilor de ştiinţă.

Evenimentele din Antarctica se petrec în contextul în care ultimii ani au adus record după record în privinţa valurilor de căldură, incendiilor, inundaţiilor şi secetelor pe tot globul.

„Schimbările simultane în Antarctica și Oceanul de Sud și în alte părți ale globului reflectă legătura strânsă dintre Antarctica și restul Pământului. Viețile noastre și viitorul nostru depind de sănătatea şi funcţionalitatea Antarcticii, iar schimbările tulburătoare ale Antarcticii ne oferă un avertisment și o oportunitate. Oportunitate constă în recunoașterea faptului că, dacă protejăm Antarctica, dacă încetinim schimbările care se petrec acolo și, în cele din urmă, le oprim, contribuim la un viitor pentru noi înșine şi familiile noastre”, a un grup de cercetători în The Guardian.

Foto: Freepik