Solutii

75 de milioane de ambalaje de sticlă reciclate la fabrica Greenglass

4
min
23/8/2021

Sticlele ajung înapoi la raft în 30 de zile și salvează emisiile de CO2.

75 de milioane de ambalaje de sticle au fost reciclate de la începutul anului și până în prezent la fabrica GreenGlass, una din cele performante fabrici din Europa. Prin reciclarea acestei cantități au fost economisite peste 6500 de tone CO2, echivalentul emisiei unui avion care zboară în jurul lumii de aproximativ 350 de ori.

Deschisă în anul 2013 în urma unei investiții de 5 milioane de euro și cu o capacitate de reciclare de 110 000 tone/an, compania transformă 100% deșeul în resursă valoroasă pentru industria producătoare de ambalaje de sticlă. O sticlă poate deveni un produs nou în doar 30 de zile, datorită procesului de reciclare pe care compania GreenGlass îl aplică deșeurilor.

”Timpul de descompunere a unei sticle care ajunge la groapa de gunoi poate fi de până la 1 milion de ani. În schimb, durează câteva zile pentru ca o sticlă să iasă din procesul de reciclare și să apară din nou pe raftul magazinului, ca un produs nou. Acesta este ceea ce se numește ciclul de viață al ambalajului circular.

De asemenea, există o legătură strânsă între reciclare și reducerea amprentei de carbon asupra mediului, iar reciclarea sticlei economisește energie, resurse, emisii de CO2 și îmbunătățește calitatea aerului”, declară Marius Costache, Director General GreenGlass.

Fabrica deține instalații de sortare moderne, optoelectronice, în urma procesului de producție rezultând ca produs final cioburi cu o puritate a culorii și a materialului extrem de ridicată, de 99,9%, pe care producătorii de sticlă de ambalaje îl folosesc ca materie primă.

Reciclarea este esențială pentru mediu și ne mândrim să deținem în România instalații moderne care pot transforma deșeurile în resurse, pentru că ciclul de viață al unei sticle, de la creație, utilizare, până la colectare și reciclare poate continua la nesfârșit. Folosind 6 tone de sticlă reciclată, se evită generarea unei tone de CO2 la producția de noi ambalaje de sticlă”, Marius Costache.

Ce se întâmplă cu sticla în fabrica de reciclare

Primul pas în procesul reciclării sticlei la GreenGlass îl reprezintă presortarea, în această fază fiind eliminați contaminanții mai mari precum PET, pungi de plastic, sau alte deșeuri menajere. Ulterior, echipamentele de sortare automată acționate de senzori sofisticați separă metalele feroase și neferoase, iar sticla este zdrobită pentru a regla mărimea cioburilor.  Acest proces este urmat de curățarea sticlei, unde, într-un uscător sub vid etanș, cioburile sunt încălzite la temperaturi ridicate pentru a fi uscate, iar deșeurile organice sunt înlăturate. Unul din cei mai importanți pași îl reprezintă sortarea optoelectronică. Acest proces îndepărtează impuritățile de tip CSP (ceramică, pietre și porțelan) și sortează cioburile pe categorii: transparent, maro și verde.  La final, cioburile sunt gata pentru a fi utilizate în alte industrii.

Câteva informații privind beneficiile reciclării sticlei

·       87% din europeni preferă sticla ca ambalaj, în locul altor tipuri de îmbuteliere. Nu există riscul ca substanțele chimice nocive să intre în alimente sau băuturi.*

·       sticla este mai mult ca niciodată principalul material de ambalare pentru băuturi, fiind al doilea material de ambalare de top din Europa în ceea ce privește volumul.*

*Organizația Europeană a Producătorilor de Sticlă(FEVE)  

Reciclarea sticlei însemnă și conservarea resurselor naturale: Fiecare tonă de sticlă reciclată economisește mai mult de o tonă de materii prime necesare pentru a crea o sticlă nouă. În plus, economisește și 590 Kg de nisip, 186 Kg sodă și 173 Kg de calcar.

Reciclarea sticlei este durabilă: Sticla este un material 100% reciclabil, ceea ce înseamnă că poate fireciclat de mai multe ori, fără a-și pierde puritatea sau calitatea.

Reciclarea sticlei înseamnă și economisirea energiei: Fabricarea produselor din sticlă folosind granulede sticlă reciclate consumă cu 40% mai puțină energie decât producerea de sticlă nouă din materii virgine, deoarece sticla se topește la o temperatură mult mai scăzută.