Stiri

Amplasamentul primului reactor modular mic în România va fi la Doicești

8
min
26/5/2022

Amplasamentul a fost identificat in urma unui studiu aprofundat realizat cu fonduri in valoare de 1,2 milioane de dolari primite de Nuclearelectrica.

Amplasamentul primului reactor modular mic în România va fi la Doicești, a anunțat ministrul Energiei Virgil Popescu.

El a scris pe Facebook: “Alături de partenerii americani am făcut astăzi un anunț important: unde va fi amplasamentul primului reactor modular mic (SMR) în România! Acum mai mult ca oricând, se dovedește că energia înseamnă securitate.

Ne angajăm să ne respectăm promisiunea de a sprijini România în vederea obținerii independenței energetice, precum și pe cea de a ne atinge obiectivele de decarbonizare. 

Citește și: ANALIZĂ - 7 motive pentru care regenerabilele sunt mai bune decât energia nucleară

Acesta este un alt pas important după anunțul făcut de președintele României, Klaus Iohannis, și de John Kerry, trimisul prezidențial special pentru climă al administrației Biden, la Conferința COP26, cu privire la intenția celor două țări de a construi în România o centrală cu reactoare modulare de mici dimensiuni.

Implementarea reactorului modular de mici dimensiuni de la NuScale pe amplasamentul de la Doicești va avea beneficii dovedite în materie de securitate energetică și de mediu prin generarea de energie sigură, stabilă, accesibilă și curată, fără emisii.

Citește și: ANALIZĂ Atmosferă încinsă - cum vaporii de apă din atmosferă amplifică efectul de seră

În plus, proiectul va aduce beneficii socio-economice directe comunității pe care o deservește și va genera prosperitate continuă pentru industria și economia regională. 

Le mulțumesc partenerilor noștri americani pentru că au sprijinit și au susținut programele nucleare din România, un parteneriat strategic bilateral început în anii 1980.

Sunt mândru că experiența de peste 50 de ani a României în domeniul energiei nucleare este recunoscută și confirmată cu fiecare pas înainte, ceea ce ne permite să devenim una dintre primele țări care implementează tehnologia inovatoare și sigură a reactoarelor modulare mici.”

Amplasamentul a fost identificat in urma unui studiu aprofundat realizat cu fonduri in valoare de 1,2 milioane de dolari primite de Nuclearelectrica la inceputul anului 2021, in cadrul unui grant oferit de USTDA pentru a identifica si evalua diferite amplasamente pentru implementarea reactoarelor modulare mici in Romania, a anuntat Nuclearelectrica.

Sursa foto: NuScale Power