Stiri

Seceta pedologică se menţine în Dobrogea şi în unele zone din Muntenia şi Moldova

5
min
1/12/2022

Rezerva de umiditate pe profilul de sol 0-50 cm în cultura grâului de toamnă se va încadra în limite satisfăcătoare în majoritatea regiunilor.

Seceta pedologică moderată, puternică şi izolat extremă se va menţine în Dobrogea, local în nordul, sudul, estul şi izolat vestul Munteniei, dar în sud-estul Moldovei, unde se vor înregistra deficite de apă în sol, arată prognoza de specialitate emisă de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM), valabilă până pe data de 5 decembrie 2022.

Rezerva de umiditate pe profilul de sol 0-50 cm în cultura grâului de toamnă se va încadra în limite satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime, în Maramureş, Crişana, Banat, Transilvania şi Oltenia, dar şi pe suprafeţe agricole extinse din Moldova şi Muntenia.

Seceta pedologică se menţine

"Pe fondul menţinerii regimului hidro-termic favorabil din aer şi sol, procesele fiziologice ale culturilor de toamnă vor evolua în bune condiţii în cea mai mare parte a ţării, iar în zonele cele mai reci, ritmurile de vegetaţie vor fi mai lente şi chiar stagnate temporar", susţin agrometeorologii.

Astfel, orzul şi grâul de toamnă, funcţie de data semănatului vor parcurge germinarea (80-100%), răsărirea (50-100%) şi apariţia frunzei a treia (30-100%), precum şi înfrăţirea (10-100%).

Starea de vegetaţie a culturilor se va menţine în general bună şi medie, iar pe suprafeţele cu deficite de apă în sol, precum şi în semănăturile efectuate tardiv, uniformitatea şi vigurozitatea plantelor se va prezenta medie şi slabă.

La cultura de rapiţă semănată în epoca optimă se va continua faza de înfrunzire (8-11 frunze adevărate), cu o uniformitate şi vigurozitate a plantelor pe ansamblu bună şi medie, procesul de călire al plantelor efectuându-se în condiţii bune.

De asemenea, în cea mai mare parte a ţării, viţa-de-vie se va afla în stadiul de repaus biologic, iar la pomii fructiferi va fi posibilă definitivarea maturării lemnului, îngălbenirii şi căderii frunzelor în toate plantaţiile, speciile fiind în general bine adaptate la condiţiile de iernare.

Potrivit specialiştilor ANM, condiţiile agrometeorologice vor permite efectuarea lucrărilor agricole în câmp (arături, întreţinerea plantaţiilor pomi-viticole, fertilizări, etc.), acestea fiind sistate temporar doar în zilele cu precipitaţii.

Sursa foto: PxHere