Stiri

Aerul din București a atins un nivel de poluare record în weekend

4
min
10/4/2024

Aerul din Bucureşti a atins o calitate îngrijorător de slabă în weekend, când harta poluării a fost acoperită de indicatori roşii, arătând o situaţie alarmantă pentru sănătatea bucureştenilor.

Creşterea poluării a fost cauzată, parţial, de arderea ilegală a deşeurilor plastice şi a cablurilor în zonele periferice ale Bucureştiului, Garda de Mediu nelucrând sâmbăta şi duminică, potrivit lui Octavian Berceanu, fost şef al Gărzii de Mediu şi specialist în politici publice de mediu.

„Din păcate, în jurul Bucureștiului se ard deșeuri precum mase plastice și cabluri. Am observat, inițial în sud în jurul orei 7, apoi, aproximativ între orele 8 și 8:30, și în partea de nord, prezența unei cețe dense, rezultat al acestor arderi… Este esențial ca Garda de Mediu să fie reorganizată pentru a asigura o colaborare permanentă cu Poliția și Jandarmeria, astfel încât să se poată interveni rapid, oricând este necesar”, a spus Berceanu la B1TV.

Problema este înrăutăţită de faptul că mulţi oameni de la periferia Capitalei se încălzesc arzând în sobe materiale improvizate precum mase plastice şi resturi de mobilă, în locul lemnului sau gazelor, a adăugat el, spunând că aceştia riscă dosare penale.

„Este crucial ca populația să conștientizeze necesitatea schimbării acestor practici dăunătoare. Doar prin modificarea comportamentului nostru colectiv și adoptarea unor soluții sustenabile de gestionare a deșeurilor și încălzire, putem spera la o îmbunătățire a calității aerului. Până la aceste schimbări, ne confruntăm cu riscul de a respira un aer extrem de toxic, un adevărat ucigaș nevăzut”, a mai spus Berceanu.

Potrivit aerlive.ro, platforma de monitorizare a calităţii aerului, majoritatea zonelor din Bucureşti au înregistrat un nivel maxim de poluare în weekend, cu un indice între 90 şi 100.

Şeful Gărzii Naţionale de Mediu, Andrei Corlan, a spus că poluarea din Capitală a fost cauzată şi de trafic şi că Primăria Capitalei va fi amendată cu 100.000 de lei pentru că nu ar fi luat măsurile necesare prevenirii poluării, potrivit Digi24.

Foto: racool_studio/Freepik