Stiri

Adrian Badalica, General Manager, DS Smith Recycling despre viziune disruptiva in economie circulara

5
min
26/10/2023

Inovație prin viziune disruptiva, inovație chiar de la ambalaj.

In cadrul conferintei de vineri, 13.10.2023, “Economia circulara de la provocare la oportunitate” organizata de Green News, in parteneriat cu Coalitia Asociatia pentru Economie Circulara si Academia de Studii Economice Bucuresti s-a discutat pe larg despre inovatie si tehnologie in procesele de colectare deseuri si reciclare.

In cadrul panelului: “Investitii si Investitori in Romania circulara”, a fost invitat si Adrian Badalica, General Manager DS Smith Recycling, al carui discurs s-a centrat pe inovatie si viziune disruptiva.

DS Smith este o companie care ofera solutii de ambalare si servicii de reciclare, avand ca si core mission sustenabilitatea.

Adrian Badalica, General Manager DS Smith Recycling:

“Suntem intr-o lume a marilor date, AI-ul (Artificial Intelligence) prinde din ce in ce mai mult teren, nu o sa fie o problema pentru industrie in a il integra. Insa, este nevoie de o viziune disruptiva pentru ca industria sa scape de blocaje.

In acest moment vederea noastra este luata de frumos, fiecare dintre noi, dintre producatori cand vrem sa cumparam ceva suntem atrasi de ambalaj, niciodata nu ne gandim ce se intampla cu acest ambalaj, daca este reciclabil sau nu este reciclabil si care este amprenta de carbon al acelui ambalaj. Ce am facut noi la DS Smith, impreuna cu Ellen MacArthur Foundation, am dezvoltat un instrument numit Design Metrics prin care ajutam business-urile sa devina circulare. Prin acest instrument ajutam business-urile sa invete cum sa creeze ambalaje astfel incat sa se potriveasca nevoilor lor si sa fie cat mai “circulare”.

Cred ca este nevoie sa pornim de aici, in momentul in care vom face pasul acesta va fi foarte simplu sa avem pe piata ambalaje care pot fi recuperate, colectate si reciclate in zona in care ne desfasuram activitatea. Sunt foarte multe aspecte care la nivel declarativ sau nu neaparat la nivel declarativ, caci ele se pot recicla…dar cu ce tip de effort si cu ce investitie: unde?, care sunt capacitatile de a le recicla?, trebuie sa ne indreptam catre o zona cat mai sustenabila, deci cred ca viziunea disruptiva este necesara.

Ellen MacArthur Foundation este o organizație non-profit care realizează cercetări bazate pe dovezi despre beneficiile economiei circulare și modul în care poate contribui la soluționarea provocărilor globale precum schimbările climatice și pierderea biodiversității.

Foundatia sprijina organizații și indivizi oferindu-le oportunități formale de învățare prin cursuri despre economia circulară și resurse pentru profesori și academicieni, cat si pentru industrie.

Design Metrics este un instrument care permite evalaurea si  compararea circularitatii designurilor de ambalaje pe baza a 8 indicatori diferiți. Metricile de Design Circular - o premiera in industrie - oferă o identificare clară a performanței de durabilitate a unui design de ambalaj și indică zonele în care este necesară atenție in vederea imbunatatirii.

Despre design metrics gasiti mai multe informatii chiar pe site-ul companiei : https://www.dssmith.com/circular-design-metrics unde puteti studia si cei 8 indicatori, cat si viziunea companiei asupra sustenabilitatii in designul de ambalaj.