Stiri

Oamenii de știință au găsit în fluviul Mekong cel mai mare pește de apă dulce din lume găsit

10
min
21/6/2022

Recenta captură a detronat precedentul record deținut de un somn gigant de 293 kilograme, prins în anul 2005 în Thailanda.

Un pește de 300 kg a fost pescuit în râul Mekong, din Cambodgia. Oamenii de știință spun consideră că este cel mai mare pește de apă dulce prins vreodată, anunță postul britanic BBC. 

Recenta captură a detronat precedentul record deținut de un somn gigant de 293 kilograme, prins în anul 2005 în Thailanda.

Nu există însă o bază de date cu cei mai mari pești de apă dulce din lume. Fluviul Mekong, care izvorăște în Podișul Tibet și curge prin China, Myanmar, Thailanda, Laos, Cambodgia și Vietnam.  Este foarte bogat în biodiversitate, dar pescuitul excesiv, barajele și poluarea amenință ecosistemul său fragil.

Citește și: REPORTAJ Parcul Cișmigiu, amenajat de peisagistul grădinilor imperiale de la Viena, abandonat de autorități 

„În 20 de ani de cercetare a peștilor giganți din râuri și lacuri de pe șase continente, acesta este cel mai mare pește de apă dulce pe care l-am întâlnit sau care a fost documentat oriunde în lume”, a spus Zeb Hogan, un biolog care conduce Wonders of the Mekong, proiect de conservare a speciilor.

„Găsirea și documentarea acestui pește este remarcabilă. Este un semn de speranță, cu atât mai mult pentru că a avut loc pe fluviul Mekong, care se confruntă în prezent cu foarte multe provocări”, a adăugat doctorul Hogan, care este și profesor la Universitatea din Nevada.

În noaptea de 13 iunie, un pescar de pe insula Koh Preah a sunat pentru a le spune cercetătorilor că a prins o pisică de apă „foarte mare”. 

Citește și: A apărut o nouă formă de poluare numită plastitar: amestecul de gudron și microplastice

După ce i-a fost pus un cip cu ajutorul căruia să-i fie monitorizate deplasările, paștele a fost eliberat înapoi în râu.

A dispărut în apele noroioase ale Mekongului în jurul amurgului, când luna era deja sus pe cer, a spus doctorul Hogan.

În limba khmer locală, peștele se numește „Boramy”, ceea ce înseamnă lună plină.

„Descoperirea este o dovadă că lumea naturală poate aduce în continuare descoperiri noi și extraordinare și că multe dintre cele mai mari creaturi acvatice rămân încă ne-studiate”, a explicat dr. Hogan.

Specia capturată este o una pe cale de dispariție. Aceasta este al doilea exemplar de o mărime impresionantă care a fost examinat de echipa de cercetători din luna mai.  Anteriorul pește Boramy cântărea 181de  kilograme.

„Găsirea unor astfel de pești mari arată că mediul acvatic este încă relativ sănătos. Acest lucru este în contrast cu ceea ce am văzut în locuri precum râul Yantgze, unde oamenii de știință au raportat dispariția unor astfel de exemplare din China”, a spus dr. Hogan.

„Zonele adânci ale Mekong-ului susțin viața. Depunerea de icre în acest habitat critic produce anual miliarde de pești care asigură securitatea alimentară și mijloacele de trai pentru milioane de oameni din Cambodgia și Vietnam”, a încheiat cercetătorul american.

Sursa foto: BBC