Stiri

Administraţia Fondului pentru Mediu are peste 8 mld. lei pentru proiecte care să asigure tranziţia la o economie verde

5
min
12/7/2022

Cel mai consistent buget este direcţionat către creşterea eficienţei energetice în clădirile publice, un obiectiv pentru care s-au alocat 2,8 miliarde de lei.

Statul român, prin Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM), are un buget cumulat de peste 8 miliarde de lei pentru cele mai importante programe menite să asigure tranziţia României la o economie verde, arată calculele ZF făcute pe baza datelor transmise de reprezentanţii instituţiei.

Citește și: ANALIZĂ Ce secete a cunoscut Europa și care sunt scenariile pentru următorii 100 de ani

Cel mai consistent buget este direcţionat către creşterea eficienţei energetice în clădirile publice, un obiectiv pentru care s-au alocat 2,8 miliarde de lei.

Printre proiectele către care mai merg banii se mai numără achiziţia de autoturisme pur electrice sau hibride, electrocasnice performante din punct de vedere energetic, sisteme fotovoltaice şi altele. Din suma totală care depăşeşte 8 miliarde de lei, doar aproximativ 3 miliarde de lei vor fi acordaţi în 2022.

Citește și: Groapa de gunoi ecologică din Pasul Mestecăniș, finanțată de UE în baza unor documente false 

„Programele Administraţiei Fondului pentru Mediu vor avea anul acesta un buget destinat plăţilor de aproximativ 2,7 mld. lei, valoare care va fi utili­zată pentru onorarea angajamentelor AFM rezultate atât din sesiuni ante­rioare, cât şi existente sau viitoare.

Totodată, vor fi continuate programele deja consacrate şi vor fi lansate sesiuni de finanţare pentru programe noi, AFM, în coordonarea Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor, fiind într-un proces continuu de adaptare la cerinţele impuse de realitatea socio-economică existentă la nivel naţional şi pentru a eficientiza progra­mele de finanţare pe care le are în portofoliu“, au transmis reprezentanţii AFM.

Sursa foto: PxHere