Stiri

Activiștii de mediu din Franța au trecut la vandalizat statui. Prima țintă, o scuptură ecvestră pariziană

5
min
22/11/2022

Activişti au stropit la Paris o sculptură realizată de Charles Ray, o personalitate a artelor plastice americane.

Activişti ecologişti au stropit vineri, la Paris, cu vopsea portocalie o sculptură realizată de Charles Ray, o personalitate a artelor plastice americane, relatează AFP.

„Derniere rénovation”
Gruparea ecologistă "Derniere rénovation", ai cărei activişti s-au mobilizat de câteva săptămâni în Franţa blocând drumuri, întrerupând spectacole sau meciuri, a revendicat această acţiune pe Twitter.

Sculptura "Horse and Rider", reprezentând un bărbat călare, aflată în curtea Bursei de Comerţ din Paris, care găzduieşte colecţia miliardarului François Pinault, a fost stropită cu vopsea portocalie.

"Eco-vandalismul mai face un pas", a postat pe Twitter ministrul francez al culturii, Rima Abdul Malak, care a mers la locul incidentului pentru a vedea sculptura, mulţumind "restauratorilor care au intervenit rapid".

"Arta şi ecologia nu se exclud reciproc. Dimpotrivă, sunt cauze comune!", a adăugat ea.

Gruparea "Derniere rénovation" face parte din Reţeaua A22, prezentă în 11 ţări occidentale, care şi-a multiplicat în ultimele săptămâni acţiunile şocante, aruncând cu vopsea pe opere de artă, pentru a denunţa lipsa acţiunii pentru protejarea climei şi pentru a cere măsuri mai ferme din partea guvernelor.

Sursa foto: Twitter/ Dernière Rénovation