Solutii

A început Programul Rabla pentru Electrocasnice

4
min
17/12/2020

În program se încadrează mașini de spălat rufe și vase, frigidere, televizoare, aparate de aer condiționat, aspiratoare, laptopuri și tablete.

Ministerul Mediului a lansat, prin Administrația Fondului pentru Mediu, Programul Rabla pentru Electrocasnice dedicat persoanelor fizice. Cei interesați se pot înscrie în aplicația disponibilă pe site-ul Administrației Fondului pentru Mediu (AFM) – www.afm.ro și la secțiunea programului.

Am alocat, în acest an, un buget total de 40 de milioane de lei. Acest buget, dublu față de anul 2018, va permite utilarea caselor, a cel puțin 100.000 de români, cu aparate electrocasnice de ultimă generație care vor respecta mediul și care vor reduce factura de plată pentru curentul electric”, a declarat ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Mircea Fechet.

Aplicația va emite un voucher electronic, cu o valabilitate de 15 zile, iar cu acesta, orice român se va duce la un comerciant autorizat în program, va lăsa aparatul vechi pe care vrea să-l înlocuiască și va achiziționa aparatul nou pe care și-l dorește”, a mai spus acesta.

În cadrul programului, persoanele fizice beneficiază de vouchere pentru achiziționarea de echipamente electrice și electronice de uz casnic, cu eficiență energetică clasa A++ și A+++, astfel:

  • 300 de lei pentru mașini de spălat rufe cu eficiență energetică cel puțin A++;
  • 400 de lei pentru mașini de spălat vase cu eficiență energetică cel puțin A++;
  • 400 de lei pentru aparate de aer condiționat, inclusiv aparate de aer condiționat portabile, cu eficiență energetică la răcire cel puțin A++;
  • 400 de lei pentru categoria frigidere/combine frigorifice/lăzi frigorifice/congelatoare cu eficiență energetică cel puțin A++;
  • 400 de lei pentru televizoare cu eficiență energetică cel puțin A;
  • 400 de lei pentru uscătoare de rufe cu eficiență energetică cel puțin A++;
  • 200 de lei pentru aspiratoare cu un consum de energie mai mic de 43 kWh/an;
  • 500 de lei pentru laptopuri;
  • 300 de lei pentru tablete.

După publicarea listei persoanelor fizice aprobate pe site-ul AFM, în maxim 15 zile, solicitanții se vor prezenta la unul dintre comercianții validați, de unde vor achiziționa echipamentul dorit.

UPDATE

AFM anunţă că a amânat data de începere a programului Rabla pentru Electrocasnice

“Din cauza contextului general de instabilitate a securității cibernetice, a unor suspiciuni privind siguranța informatică a aplicației și a încercărilor anterioare de fraudare a procesului de înscriere prin clonarea unor informații specifice programului Rabla pentru Electrocasnice, Administraţia Fondului pentru Mediu anunță amânarea deschiderii sesiunii de înscriere a persoanelor fizice în vederea implementării unor măsuri de siguranță suplimentare pentru Programul național de înlocuire a echipamentelor electrice și electronice uzate cu unele mai performante din punct de vedere energetic, până la o dată ce va fi comunicată ulterior. Ne cerem scuze pentru disfuncționalitățile apărute și vă asigurăm că AFM va depune diligențele necesare pentru defășurarea în bune condiții a programului”, arată AFM.