CSR

Lidl: Barieră Plutitoare Pe Râul Buzău, In Cadrul Programului „Cu Apele Curate”

3
min
21/10/2021

Noua barieră plutitoare va opri și va colecta deșeurile aduse de râul Buzău.

În cadrul programului multianual „Cu Apele Curate”, desfășurat cu susținerea Lidl România, Asociația MaiMultVerde a instalat o nouă barieră plutitoare la Pătârlagele, pe râul Buzău, împreună cu partenerii săi de la Asociațiile Ape Fără Plastic și Aluniș, ne informează csrmedia.

Noua barieră plutitoare va opri și va colecta deșeurile aduse de râul Buzău. Bariera este produsă în Finlanda și este formată din cilindri de poliuretan care îi asigură flotabilitatea. Monitorizarea și colectarea deșeurilor vor fi realizate de către reprezentanții autorităților locale – Jandarmeria Pătârlagele și ISU Mărunțișu care vor recupera deșeurile din apă.  Primăria Pătârlagele va oferi sprijn întregului demers și va intermedia colectarea de către operatorul local de salubrizare, care se va ocupa și de reciclarea deșeurilor.  

Aceasta este cea de-a patra astfel de barieră montată de Asociațiile MaiMultVerde și Ape Fără Plastic în România. Prima a fost instalată în iunie 2020 pe râul Jiu, în zona lacului de acumulare al barajului Ișalnița, aflat în apropierea municipiului Craiova. Cea de-a doua se află la Orșova, pe râul Cerna și a fost montată în luna iunie a acestui an, iar cea de-a treia a fost montată pe râul Olt în august.

Până în prezent s-au colectat aproximativ 12 tone de deșeuri cu ajutorul tuturor celor trei bariere.

Experiența primelor două bariere, care s-au dovedit a fi soluții foarte bune pentru problema poluării cu plastic a râurilor, a convins echipa Asociației MaiMultVerde să o replice și pe alte râuri din România.  

„Dintre toate soluțiile tehnologice testate în cadrul programului „Cu Apele Curate", bariera plutitoare s-a dovedit cea mai eficientă – atât pe partea de combatere, prin colectarea deșeurilor plutitoare, cât și pe partea de prevenire a poluării cu plastic a apelor Dunării – deșeurile oprite nu își continuă drumul spre fluviu și ulterior spre Marea Neagră. Totodată, aceasta reprezintă un model de bună practică din perspectiva colaborării între actori – cheie în domeniul managementului deșeurilor: autorități, ONG-uri, grupuri de inițiativă și comunitatea locală”, a declarat Marta Popescu, manager de program în cadrul Asociației MaiMultVerde.

Programul multianual „Cu Apele Curate” a fost inițiat în 2019 ca un apel la implicare în combaterea și prevenirea poluării cu plastic a apelor din România, adresat membrilor comunităților și autorităților publice din localitățile riverane. Programul include igienizări, amenajări, activități și evenimente comunitare informativ-educative, desfășurate cu scopul de a împiedica deversările de deșeuri în fluviu și ulterior în Marea Neagră.

„Cu Apele Curate” este un program susținut de Lidl România, ce contribuie la obiectivele strategiei REset Plastic a Grupului Schwarz, din care retailerul face parte. Strategia REset Plastic cuprinde cinci zone de acțiune – de la evitarea folosirii plasticului în ambalaje și regândirea design-ului acestora, la reciclare și acțiuni de ecologizare, până la inovare și educare în domeniu.