Life Style

22 de microbuze electrice pentru transportul elevilor din Gorj

2
min
29/5/2024

Elevii din Gorj vor fi transportați de acasă la școală și retur cu mijloace de transport electrice, primăriile având obligația să construiască stații de reîncărcare

Transportul școlar în Gorj se va realiza în zeci de localități cu mijloace de transport electrice. Furnizorul declarat câștigător a livrat primul lot de microbuze electrice, în număr de 22 din cele 27 contractate, urmând ca în perioada imediat următoare acestea să fie distribuite către UAT-urile declarate eligibile în cadrul proiectului, potrivit unui comunicat al Consiliului Județean Gorj.

Proiectul „Microbuze electrice pentru elevii Județului Gorj”, cod 20, este finanțat în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență al României, Componenta C15 – Educație, Reforma 6: Actualizarea cadrului legislativ pentru a asigura standarde ecologice de proiectare, construcție și dotare în sistemul de învățământ preuniversitar, Investiția 10: Dezvoltarea rețelei de școli verzi și achiziționarea de microbuze verzi și se implementează în baza Contractului de finanțare nr. 11998/12.09.2023, semnat între Ministerul Educației, în calitate de coordonator de reforme și/sau investiții, responsabil pentru Componenta C15 – Educație a Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), și finanțator pentru apelul de proiecte „Microbuze electrice pentru elevi” și UAT Județul Gorj, prin Consiliul Județean, în calitate de Beneficiar.

Îmbunătățirea condițiilor de transport

Obiectivul proiectului „Microbuze electrice pentru elevii Județului Gorj” vizează îmbunătățirea condițiilor de transport prin furnizarea de microbuze școlare „verzi”.

„Aceste microbuze reprezintă mai mult decât un simplu mijloc de transport. Ele sunt un simbol al angajamentului nostru pentru educația de calitate și protejarea mediului. Împreună, construim un viitor mai verde și mai bun pentru copiii noștri!”, a declarat Cosmin Mihai Popescu, președintele Consiliului Județean Gorj.

Valoarea totală a proiectului este de 30.776.011,20 lei (fără TVA), respectiv 36.623.453,33 lei (cu TVA), din care:

- 30.172.560,00 lei (fără TVA) alocare financiară eligibilă prin PNRR, la care se adaugă TVA-ul eligibil de la bugetul de stat în valoare de 5.732.786,40 lei;

- 603.451,20 lei (fără TVA), respectiv 718.106,93 lei (cu TVA), cheltuieli neeligibile, reprezentând contribuția proprie a Județului Gorj.

Perioada de implementare a proiectului „Microbuze electrice pentru elevii Județului Gorj”, cod 20, este de la data de 13.09.2023 și se încheie cel mai târziu la data de 31 decembrie 2024.

Cele 22 de microbuze electrice vor ajunge în următoarele localități: Negomir, Roșia de Amaradia, Glogova, Slivilești, Dănciulești, Drăgotești, Prigoria, Baia de Fier, Bălești, Borăscu, Căpreni, Crasna, Licurici, Logrești, Vladimir, Bumbești-Pițic, Hurezani, Polovragi, Runcu, Stănești, Peștișani și Săulești.

Vor mai beneficia de microbuze electrice până la 30.06.2024 comunele: Bolboși, Berlești, Stejari, Văgiulești și Drăguțești.

Sursa Foto: CJ Gorj