Stiri

Locuitorii capitalei statului Mississippi din SUA încheie 2022 fără apă în case

5
min
30/12/2022

Duminică, primarul Democrat al oraşului Jackson, Chokwe Antar Lumumba, a spus că toţi locuitorii trebuie să fiarbă apă înainte de a o folosi pentru gătit sau băut.

Locuitorii capitalei statului Mississippi din SUA încheie anul fără apă curentă în casele lor, după ce o furtună de zăpadă a adus o nouă criză infrastructurii deja slăbite a oraşului Jackson.

Localnicii au spus că principala lor staţie de tratare a apei a fost întreținută și finanțată defectuos timp de ani de zile, potrivit Reuters.

În august, pompele s-au defectat complet, copleșite de inundațiile istorice de-a lungul râului Pearl, întrerupând complet apa curentă pentru cei 150.000 de locuitori ai oraşului Jackson și aproximativ 30.000 de oameni din împrejurimi.

Uriașa furtună de iarnă care a provocat haos în Statele Unite în zilele dinainte de Crăciun și a ucis peste 30 de oameni în nordul statului New York a adus vreme neobișnuit de rece în sud. Alte orașe din sud, care nu sunt obișnuite cu înghețul s-au confruntat cu probleme similare legate de apă, inclusiv Atlanta; Shreveport, Louisiana; și Selma, Alabama.

Duminică, primarul Democrat al oraşului Jackson, Chokwe Antar Lumumba, a spus că toţi locuitorii trebuie să fiarbă apă înainte de a o folosi pentru gătit sau băut.

În unele părţi ale oraşului, casele nu aveau deloc apă, iar oficialii au înființat puncte de distribuție zilnică a apei potabile îmbuteliate.

Înghețul a provocat zeci de țevi sparte și alte scurgeri, descoperite treptat de echipajele de urgență, a spus Lumumba la o conferință de presă miercuri.

Guvernatorul republican al Mississippi Tate Reeves a spus că problemele provin din incompetență și corupție la nivel local.

Repararea sistemului de apă va costa miliarde de dolari, potrivit primarului. Congresul SUA a alocat 600 de milioane de dolari în acest scop.

Sursa foto: Wikimedia Commons