Stiri

2022, cel mai călduros an în Marea Britanie de la începutul măsurătorilor meteorologice

7
min
30/12/2022

Dincolo de temperaturile record, Met Office a subliniat că acest an a fost deosebit de arid, cu cantităţi de precipitaţii mult sub medie.

Anul 2022 este cel mai călduros an înregistrat vreodată în Marea Britanie, afectată de mai multe valuri de căldură record în această vară, a anunţat miercuri serviciul britanic de meteorologie, Met Office.

Premieră: 40 de grade

"Anul 2022 va fi cel mai călduros an înregistrat în Marea Britanie. Deşi mulţi îşi amintesc de căldura extremă din vară, remarcabil în acest an a fost căldura relativ constantă de-a lungul anului", a declarat Mark McCarthy de la Met Office, citat într-un comunicat.

Temperatura medie anuală va fi cunoscută în ianuarie, însă aceasta va fi mai ridicată comparativ cu recordul anterior stabilit în 2014 (9,88 grade Celsius), conform datelor provizorii disponibile.

Fiecare dintre cele patru sezoane ale acestui an figurează printre cele zece cele mai călduroase consemnate vreodată de la debutul înregistrării acestor date la nivel naţional, în 1884, a precizat Met Office pe baza datelor sale ce vor fi anunţate oficial la începutul anului viitor.

Cei mai călduroşi zece ani au fost înregistraţi începând din 2003, se precizează în comunicat.

"Acest an călduros este în concordanţă cu impactul real aşteptat pe fondul schimbărilor climatice induse de om", a adăugat McCarthy.

Anul 2022 a debutat cu temperaturi record la 1 ianuarie, cu peste 16 grade Celsius la Londra.

Fiecare lună a anului - cu excepţia lunii decembrie - a cunoscut ulterior temperaturi medii peste valorile normale sezonului respectiv, a adăugat meteorologul.

În iulie, temperaturile au depăşit pentru prima dată 40 de grade Celsius în Marea Britanie, cea mai aridă lună înregistrată în numeroase regiuni din sudul şi estul Angliei, situaţie care a determinat autorităţile să introducă restricţii locale de călătorie.

Ariditate fără precedent

Dincolo de temperaturile record, Met Office a subliniat că acest an a fost deosebit de arid, cu cantităţi de precipitaţii mult sub medie.

Înmulţirea valurilor de căldură este o consecinţă directă a încălzirii globale, potrivit oamenilor de ştiinţă, emisiile de gaze cu efect de seră amplificând intensitatea, durata şi frecvenţa lor.

În Franţa, anul care se încheie va rămâne de asemenea cel mai călduros an înregistrat vreodată, a indicat Météo-France la sfârşitul lunii noiembrie, notează AFP.

Anul 2022 a fost cel mai călduros înregistrat vreodată în Italia în ceea ce priveşte valorile maxime şi medii de temperatură, a anunţat marţi Consiliul Naţional de Cercetare (CNR). În ceea ce priveşte anul cu cele mai ridicate temperaturi minime din Italia, 2018 deţine în continuare acest record.

La nivel mondial, 2016 rămâne cel mai călduros an înregistrat vreodată, urmat de 2020 şi 2019.

Sursa foto: Flickr