Stiri

Cum va functiona Sistemul Garantie Returnare?

5
min
11/10/2023

Beneficii pentru mediul inconjurator si pentru consumatori.

Echipa noastră a dat o tură prin supermarketurile din Bucuresti, ca un test premergător SGR (sistemului garanție – returnare) în căutare de recipiente pentru colectare separată.

Prin Sistemul de Garanție-Returnare cetățenii români vor plăti suma de 0,50 RON atunci când vor achiziționa băuturi, cum ar fi apă, băuturi răcoritoare, bere, cidru, vin sau băuturi spirtoase de la comercianți.

Acest sistem se aplică ambalajelor din sticlă, plastic sau metal, cu volume cuprinse între 0,1 litri și 3 litri inclusiv. Produsele care intră în acest sistem vor fi ușor de identificat, deoarece vor avea un marcaj, o eticheta specifică.

După ce consumatorul goleste conținutul ambalajului, acesta trebuie să ducă ambalajul gol la unul dintre punctele de returnare organizate de comercianți, care sunt disponibile practic în oricare magazin din România, fie ele automate sau manuale.

În schimbul ambalajului gol, consumatorul primește înapoi suma plătită inițial ca garanție, fără a fi necesară prezentarea bonului fiscal si chiar dacă produsul respectiv nu a fost cumpărat din acel magazin specific.

Termenul intrării în vigoare al acestui sistem este destul de aproape: 30 noiembrie 2023, așadar în căutarea noastră am vrut să vedem care sunt facilitățile pe care le avem noi, consumatorii, în astfel de puncte de colectare și cum funcționează acest sistem mai exact.

După câteva vizite, am aflat cu încântare că majoritatea supermarketurilor au deja implementate sisteme de colectare automate și unele dintre ele vin și cu beneficii extra: vouchere de reducere la cumpărături.

Cum funcționează un RVM?

Cum funcționează un aparat de colectare și care sunt regulile pe care trebuie să le respectam atunci când avem intenția de a aduce deșeurile la unul dintre aceste aparate și de a primi înapoi suma depusa că garanție la achiziție.

Este important ca ambalajele să aibă eticheta întreagă și curată, să fie lizibilă.

Etichetele dețin coduri care sunt recunoscute de sistemul aparatului, în caz contrar fanta de colectare a aparatului va respinge recipientul introdus.

De asemenea, sticlele și PET-urile trebuie să aibă și dopul atașat, iar la introducere partea cu dop trebuie să fie spre noi.

Recipientul respins se mai poate salva, daca este așezat în unul dintre coșurile manuale pe care le găsiți lângă aparatele automate.

Aparatul mai deține și un senzor de greutate, în cazul în care acesta va detecta un recipient care încă mai conține lichid, fanta va respinge recipientul.

Unele puncte de colectare dețin și alte facilitați ca aer condiționat sau o chiuveta unde poți varsa sau clăti recipientul pe care l-ai adus daca deja nu ai făcut-o acasă sau unde te poți spăla pe mâini după manipularea deșeurilor.

După introducerea recipientelor aparatul eliberează un tichet, pe baza căruia puteți beneficia de anumite facilitați din partea comerciantului unde se află punctul de colectare respectiv.

ReturRO a publicat în mod transparent pe site-ul proiectului cerințele pe care trebuie să le îndeplinească aparatele de tip RVM (reverse vending machine) printre care menționam: recunoașterea și clasificarea formei obiectului care este introdus in aparat, citirea codului de bare de pe ambalajul respectiv, detectarea metalelor, detectarea greutății, detectarea fraudei și nu în ultimul rând, menținerea unei evidențe clare pe mai multe criterii.

Implementarea acestui sistem este extrem de importantă pentru România, mediul înconjurător și respectarea reglementărilor europene.

Ținta de colectare a plasticului impusă este de 77% până în anul 2025 și de 90% până în 2029. În plus, SGR vă oferi producătorilor acces la rPET (ambalaje din PET reciclat) și reprezintă o soluție prin care aceștia pot atinge țintele de 25% până în 2025 și 30% până în 2030 de ambalaje realizate din materiale reciclate.

Întorcându-ne la celălalt subiect al articolului nostru, o să listam mai jos câteva poze din magazinele pe care le-am vizitat. unde puteți să gășiți promoții active dacă returnați ambalajele în acele puncte.

 

 

Plata cu PET, Carrefour Romania

Promotii active, Kaufland Romania

Penny, Ilfov