Smart City

Video. 16.000 de puncte înregistrate la nivel de țară pentru Harta Reciclării

3
min
16/3/2023

Ultimele 5.000 de puncte adăugate pe Harta Reciclării au dus la maparea a 16.000 de centre la nivel național unde românii pot colecta separat diverse tipuri de materiale.

Harta Reciclării, cea mai mare platformă online cu puncte de colectare a deșeurilor reciclabile din România, a ajuns la 16.000 de locații înregistrate la nivel național. Harta Reciclării este gândită ca o platformă participativă care îi invită pe utilizatori, nu doar să folosească punctele de colectare a deșeurilor reciclabile localizate pe hartă, ci și să adauge noi locații sau să le revizuiască pe cele deja existente dacă descrierea lor diferă de realitate.

Ultimele 5.000 de puncte adăugate pe Harta Reciclării au dus la maparea a 16.000 de centre la nivel național unde românii pot colecta separat diverse tipuri de materiale. Rezultatele vin ca urmare a colaborării dintre Asociația Viitor Plus în parteneriat cu Coca-Cola HBC România și autoritățile locale și județene, alături de efortul comun al locuitorilor din toată țara care s-au implicat activ prin marcarea de puncte de colectare pe hartă, conform Revista Piata.

„România se află într-un moment în care infrastructura de colectare și reciclare a deșeurilor este încă în dezvoltare, iar Harta Reciclării ne ajută să reducem cantitatea de deșeuri care ajunge la groapa de gunoi prin maparea centrelor de colectare alternativă la nivel național. Încurajăm publicul să utilizeze platforma urmând regulile de colectare separată a deșeurilor pe care le facem cunoscute pe hartareciclarii.ro, prin materiale informative despre reciclare și modalități prin care putem avea un comportament mai sustenabil. Misiunea noastră este, așadar, să facem cunoscute regulile de pregătire și locațiile punctelor de colectare pentru toate tipurile de materiale. În egală măsură, dorim ca publicul să conștientizeze că reducerea risipei de alimente, evitarea folosirii articolelor de unică folosință și reutilizarea produselor sunt la fel de importante ca reciclarea în abordarea unui comportament prietenos cu mediul.”, a declarat Radu Hădăreanu, managerul programului Harta Reciclării.

Harta Reciclării este un program al Asociației Viitor Plus susținut de Coca-Cola HBC România și își propune să crească nivelul de educare și informare a publicului tânăr și adult și, în același timp, să faciliteze procesul de colectare și reciclare a deșeurilor la nivel național.

“Proiectul Harta Reciclării a pornit, în 2019, de la dorința de a face mai accesibil procesul de colectare și reciclare a deșeurilor în România, cu 7000 de puncte marcate pe hartă. Astăzi, alături de partenerul nostru de încredere, ne bucurăm că platforma a atins numărul de 16.000 de puncte de colectare a deșeurilor și, mai mult, are o componentă educațională pentru cei care vor să adopte un comportament responsabil. Ne bucurăm că am susținut încă de la început acest proiect și vom continua să contribuim la dezvoltarea platformei. Merită să ajungă la cât mai mulți oameni dornici de o schimbare pozitivă pentru generațiile care vin după noi. Harta este unul dintre instrumentele care contribuie la consolidarea infrastructurii de colectare selectivă a deșeurilor, răspunzând angajamentului nostru privind recuperarea ambalajelor și obiectivului de a colecta echivalentul a 100% din ambalajele puse pe piață, până în 2030”, a declarat Alice Nichita, Corporate Affairs & Sustainability Director, Coca-Cola HBC România.

Pe lângă hartă, platforma online include mai multe resurse de educare cu privire la colectarea separată: un dicționar cu informații despre 60 de tipuri de materiale, ghiduri despre colectare separată și reciclare, seria de clipuri video educative - Doza de reciclare - și articole pe teme conexe precum compostarea, adoptarea unui stil de viață sustenabil sau microplasticul.

Educarea în rândul tinerilor este susținută prin lecțiile informale de mediu care abordează teme precum conceptul de reducere a consumului, reutilizare & reciclare sau schimbări climatice. Cadrele didactice interesate primesc materiale pentru susținerea lecției și pot participa la sesiuni online de explicare a predării acestora la clasă.

Numai anul trecut, peste 50.000 de copii au participat la lecția despre reducere și reutilizare. În total, 140.000 de elevi și preșcolari au parcurs lecțiile informale de mediu dezvoltate de Harta Reciclării, de la inițierea sesiunilor educaționale în 2019 și până în prezent.

Harta Reciclării este un program al asociației Viitor Plus, o organizație non-profit cu o experiență de peste 16 ani în dezvoltarea de programe de antreprenoriat social, educație pentru mediu, voluntariat și infrastructură de mediu. Principalele programe derulate sunt: Adoptă un Copac, Atelierul de Pânză, Bine Primit, Eco Provocarea, Harta Reciclării, Biroul Eco și Recicleta.

Foto: Freepik