Stiri

Raport: statele cele mai vulnerabile se vor confrunta în 2021 cu conflicte, Covid 19 și schimbări climatice

3
min
22/12/2020

Pentru țările care se luptă cu sărăcia, anul viitor ar putea fi chiar mai devastator decât 2020.

Țările bogate privesc cu optimism spre 2021. În Statele Unite și în Marea Britanie au început deja vaccinarea pentru Covid-19, iar alte țări dezvoltate vin din urmă. Însă pentru multe țări, sărace sau în curs de dezvoltare, nu prea sunt motive de optimism. Potrivit unui raport al unui mare grup umanitar, International Rescue Commitee (IRC), pandemia de coronavirus, combinată cu schimbările climatice și conflictele, împreună vor agrava crize care deja durează de mult timp.

În ciuda gravității pandemiei, impactul direct al Covid-19 în zonele unde activează IRC a mai fost puțin dezastruos decât era de așteptat. Însă efectele adverse pe care le-a avut această criză au avut impact mare: perturbarea lanțurilor de aprovizionare – care duce la insecuritate alimentară – și determinarea oamenilor de a evita spitalele, ceea ce a însemnat tratamente inadecvate pentru alte boli, cum ar fi malaria.

Cele 20 de țări în care activează IRC reprezintă doar 10% din populația globală, dar reprezintă 85% din cei care au nevoie de ajutor umanitar. De exemplu, închiderea granițelor din cauza unui lockdown ar putea declanșa foamete în Sudanul de Sud, Burkina Faso și Yemen. Iar Afganistan, Siria, Republica Democratică Congo și Etiopia sunt în topul listei unde cel mai probabil vor exista conflicte.

Lipsa aprovizionării cu vaccinuri Covid-19 înseamnă că mare parte din oamenii din statele vulnerabile – cu venituri mici și medii – nu vor avea acces la vaccin în 2021 și posibil nici în anii următori”, a declarat While Milliband, șeful IRC.