Stiri

10 contracte de finanțare, în valoare de peste 19 milioane de lei, aprobate de ministrul Barna TÁNCZOS

2
min
2/5/2022

Proiectele pentru care au fost azi semnate contractele de finanțare au fost selectate în urma procesului de evaluare aferent Apelului nr. 1 ”Restaurarea zonelor umede și turbăriilor” și Apelului 3 SGS-1 ”Elaborarea planurilor de atenuare şi adaptare în municipalităţi”.

Ministrul Barna TÁNCZOS a semnat astăzi 10 contracte de finanțare din cadrul Programului „Mediu, Adaptare la Schimbări Climatice şi Ecosisteme” (RO-Mediu), derulat de ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor în calitate de Operator de Program pentru Programul RO - Mediu și finanțat prin Mecanismul Financiar SEE 2014-2021.

Promotorii proiectelor pentru Domeniul Ecosisteme și Biodiversitate sunt Institutul de Biologie București, Universitatea Babeș-Bolyai Cluj-Napoca și Institutul de Cercetare Dezvoltare pentru Cinegetică și Resurse Montane, Miercurea Ciuc.

Pentru Domeniul Atenuarea Schimbărilor Climatice, promotorii sunt Consiliul Judeţean Prahova, Consiliul Judeţean Sibiu, Primăria Municipiului Alba – Iulia, Primăria Municipiului Câmpulung, Primăria Municipiului Bistriţa, Primăria Municipiului Drobeta Turnu Severin, Primăria Miercurea Ciuc.

„Este o ocazie specială pentru noi să vă avem alături într-un moment în care putem discuta despre lucruri concrete, despre rezultatele concrete ale acestui Program care are obiective legate de ecosisteme, biodiversitate, gestionarea substanțelor periculoase, atenuarea schimbărilor climatice. Aș dori, în primul rând, să vă felicit pentru proiectele depuse. Astăzi, semnăm contractele de finanțare pentru ecosisteme și biodiversitate, pentru refacerea a circa 45 de turbării și, de asemenea, semnăm contracte pentru pregătirea unor planuri de adaptare la schimbările climatice. Vă invit ca, alături de echipele dvs, să tratați în continuare cu seriozitate problemele de protecție a mediului, de protecție a zonelor care au nevoie de atenție sporită. Succesul instituțional depinde de echipă, dar adevărata provocare este implementarea acestor proiecte”, a subliniat ministrul mediului, apelor și pădurilor.

Rezultatele proiectelor a căror implementare începe de astăzi vor conduce la reducerea sau la prevenirea eliberării dioxidului de carbon și a metanului în atmosferă, dar și la o economie integrată a schimbărilor climatice pe aria unităților administrativ teritoriale care au fost selectate.

La ceremonia de semnare a contractelor de finanțare au fost prezenți, alături de ministrul Barna TÁNCZOS și președintele C.J Prahova, Iulian DUMITRESCU, președintele C.J Sibiu, Daniela CÎMPEAN, primarul Municipiului Miercurea Ciuc, KORODI Attila, primarul Municipiului Bistriţa, Ioan TURC, primarul Municipiului Câmpulung, Elena Valerica LASCONI, dar și directorul ICDCRM Miercurea-Ciuc, Agnes-Zsuzsa KERESZTESI și academician Dumitru MURARIU, directorul Institutului de Biologie București.