Stiri

Zăpada de la unul dintre cele mai înalte observatoare din lume se topește mai devreme decât oricând

12
min
6/7/2022

Zăpada de pe vârful Sonnblick din Alpii austrieci s-a topit mai devreme cu o lună decât timpul record anterior 

Zăpada de la cel mai înalt observator din lume care va fi operat pe tot parcursul anului este de așteptat să se topească complet în următoarele câteva zile, cea mai devreme dată înregistrată, anunță publicația britanica The Guardian.

Oamenii de știință de la observatorul Sonnblick din Alpii centrali austrieci, care se află la 3.106 metri (10.190 ft) deasupra nivelului mării, au fost șocați și consternați să vadă că zăpada se epuizează atât de repede.

De câțiva ani, vârful este acoperit de zăpadă toată vara. Dar anul acesta s-a topit mai devreme cu o lună decât timpul record anterior, care a fost 13 august în 1963 și 2003.

Citește și: REPORTAJ Plaja sălbatică de la Corbu, afacere imobiliară avizată de guvernatorul Rezervației Biosfera Delta Dunării 

Alexander Orlik, climatolog la Zentralanstalt für Meteorologie und Geodynamik, a declarat: „Stratul de zăpadă a fost astăzi de 3 cm. Mă aștept să dispară complet azi sau mâine. Nu este obișnuit ca zăpada să se topească complet. În unii ani stratul de zăpadă este acolo toată vara. Dar cel mai devreme stratul de zăpada s-a topit în august.” 

Pe tot parcursul lunii iunie, zăpada a fost la cel mai scăzut nivel de când au început înregistrările în 1938. 

Orlik a spus: „Pe 30 iunie, stratul de zăpadă pe Sonnblick a fost de 39 cm. Cel mai mic strat de zăpadă din iunie a fost de 120 cm, în 1942. În medie, în iunie sunt 307 cm de zăpadă la sfârșitul lunii. Anul trecut, în iunie, stratul minim a fost de 362 cm.”

Citește și: ANALIZĂ Editarea genelor plantelor, un mod inovativ și eficient de a răspunde exigențelor cauzate de schimbările climatice

Observatorul publică nivelul de zăpadă la fiecare 10 minute, alături de alte date. Precipitațiile afectează măsurătorile. Dar tendința constantă de scădere este clar vizibilă, iar de marți zăpada a scăzut la doar câțiva centimetri.

Sonnblick a fost construit în 1886, pentru ca oamenii de știință să exploreze nivelurile superioare ale atmosferei. De atunci a fost folosit de meteorologi pentru a prognoza vremea și găzduiește observatorul montan cu cele mai lungi și mai fiabile date climatice.

Climatul din ce în ce mai cald din Europa, unde au fost valuri de căldură arzătoare, a făcut ca o mare parte din zăpada și gheața de pe munți să se topească neobișnuit de rapid. 

Acest lucru a avut un rezultat tragic săptămâna aceasta pe muntele Marmolada din Italia, unde cel puțin șapte persoane au murit după ce un ghețar s-a prăbușit, provocând o avalanșă. Oamenii de știință au legat dezastrul de criza climatică, deoarece gheața a devenit slăbită din cauza căldurii susținute.