Stiri

Viermii care descompun plasticul îi uimesc pe oamenii de știință

5
min
12/10/2022

Există un interes tot mai mare pentru utilizarea insectelor sau a altor organisme vii pentru a recicla deșeurile de plastic.

Cercetătorii au descoperit că saliva viermilor de ceară, larvele de omidă ale moliilor care se hrănesc cu ceară de albine, poate descompune rapid polietilena, un material utilizat cu precădere în pungile de plastic, care duce în prezent la deșeuri imense în întreaga lume.

Dacă acești viermi ar putea fi transformați într-un proces comercial viabil, ar putea avea un impact major asupra eforturilor de reciclare la nivel mondial, deoarece numai polietilena reprezintă 30% din toată producția de plastic.

Metodele convenționale de reciclare a polietilenei implică o descompunere mecanică, ceea ce duce la faptul că materialul reciclat rezultat este mai puțin pur și mai puțin valoros, scrie Futurism.

Mai presus de toate, enzimele prezente în saliva viermilor de ceară pot descompune lanțurile lungi de polimeri din polietilenă la temperatura camerei, în apă și la niveluri neutre de pH – condiții mult mai convenabile decât metodele convenționale de reciclare a plasticului, care necesită temperaturi ridicate și niveluri de aciditate atent controlate.

Cercetătorii au făcut descoperirea din întâmplare

,,Stupii de albine erau plini de viermi de ceară, așa că am început să îi curăț, punând viermii într-o pungă de plastic”, a declarat pentru The Guardian Federica Bertocchini de la Centrul de Cercetări Biologice din Madrid și co-autor al noului studiu publicat în revista Nature Communications.

,,După un timp, am observat o mulțime de găuri și am descoperit că nu era vorba doar de mestecat, ci și de descompunere chimică”, a adăugat Bertocchini.

Există un interes tot mai mare pentru utilizarea insectelor sau a altor organisme vii pentru a recicla deșeurile de plastic, de la ciuperci la super viermi care pot supraviețui mâncând polistiren.

Sursa foto: Wikimedia Commons