Stiri

VIDEO. „Foc masiv” într-o arie naturală protejată din România, la câţiva kilometri de un municipiu

4
min
6/7/2023

Un „foc masiv” s-a iscat într-o arie naturală protejată Natura 2000, la câţiva kilometri de municipiul Bacău.

Incendiul a pornit la doar câteva sute de metri de comuna Traian, potrivit organizaţiei neguvernamentale Agent Green, care a acuzat pompierii şi Garda de Mediu că „tolerează” situaţia.

Însă, într-un răspuns pentru Green News, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă al Judeţului Bacău (ISUJ Bacău) a subliniat că „deplasarea serviciilor profesioniste pentru situaţii de urgenţă” nu a fost „necesară”.

Şi asta pentru că Serviciul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă a constatat că incendiul se manifesta pe o suprafaţă de două hectare, la nivelul stufului de pe marginea apei, iar flăcările au fost stinse de membrii SVSU.

Incidentul s-a petrecut pe teritoriul comunei Buhoci, pe Lunca Siretului, duminică, 12 martie 2023, iar ISU a fost anunţat la ora 15:59.

ISU Bacău a transmis că în ultimele săptămâni au fost făcute eforturi suplimentare pentru a preveni incediile de vegetaţie provocate de oameni. „Începând cu 22 februarie, au fost înştiinţate toate primăriile din judeţul Bacău cu privire la obligativitatea intensificării activităţilor proprii de informare preventivă privind regulile de prevenire a incendiilor la utilizarea focului deschis pentru arderea miriştilor, vegetaţiei uscate, resturilor vegetale, gunoaielor şi a altor materiale combustibile şi a controlului respectării regulilor de apărare împotriva incendiilor la nivelul gospodăriilor cetăţeneşti şi exploataţiilor agricole, prin compartimentul de prevenire al Serviciilor Voluntare pentru Situaţii de Urgenţă”.

Cei care nu respectă interdicţiile privind focul deschis riscă amenzi. Până în acest moment, au fost aplicate trei sancţiuni contravenţionale în cuantum de 5.000 de lei, potrivit ISU.

Foto: Agent Green/Facebook