Stiri

VIDEO Ecologiști din „Next Generation” au vandalizat sediul Senatului de la Roma

7
min
4/1/2023

Ecologiștii cer „întreruperea imediată a redeschiderii centralelor pe cărbune scoase din funcțiune și anularea proiectului de noi foraje pentru căutarea și extracția gazelor naturale”.

Un grup de ecologiști din „Next Generation” au vandalizat, luni dimineață, sediul Senatului de la Roma, după ce au aruncat vopsea pe fațada Palatului Madama. Mânjite cu vopsea au fost, de asemenea, și câteva ferestre și o ușă a clădirii istorice.

Carabinierii au intervenit și au blocat cinci activiști din „Next Generation”, transmite ANSA, citată de Rador.

Într-un comunicat, activiștii „revendică” atacul, explicând că „la baza gestului se află disperarea care derivă din statisticile și a datele din ce în ce mai alarmante privind colapsul eco-climatic, care a început deja, și dezinteresul lumii politice față de ceea ce promite a fi cel mai mare genocid din istoria umanității”.

Atacul, explică înșiși activiștii, a avut loc la ora 7:45, folosind un jet de vopsea portocalie, stropită cu extintoare, așa cum se poate vedea și într-un videoclip difuzat de organizație.

Grupul „Next Generation” cere „întreruperea imediată a redeschiderii centralelor pe cărbune scoase din funcțiune și anularea proiectului de noi foraje pentru căutarea și extracția gazelor naturale”.

Puterea și opoziția condamnă vandalismul ecologiștilor

Președintele Senatului, Ignazio La Russa, a condamnat acțiunea ecologiștilor, subliniind că „nu există nici un alibi, nicio justificare pentru un act care jignește toate instituțiile și care, numai datorită sângelui rece al carabinierilor, nu s-a transpus în violență”.

„Sediul Senatului a fost ales cu lașitate pentru că, spre deosebire de Palatul Chigi, de Camera Deputaților și de alte instituții, până acum nu s-a gândit niciodată la necesitatea creării unei zone de securitate în jurul clădirii”, a explicat La Russa, adăugând că „a convocat imediat pentru marți la ora 15:00 Consiliul Președinției Senatului pentru orice decizie oportună”.

Atacul a fost condamnat și de ministrul Mediului și Securității Energetice, Gilberto Pichetto Fratin, precum și de politicienii de la putere și din opoziție.

Foto: Twitter/ Letzte Generation