Stiri

VIDEO Australia: Proiect de refacere a pădurilor de alge uriaşe, afectate de schimbările climatice

5
min
25/11/2022

Varecul, denumit şi kelp, este cea mai mare algă marină cunoscută, atingând până la 40 de metri înălţime.

Oamenii de ştiinţă de la un institut de cercetare din Australia au lansat un proiect de refacere a pădurilor de varec (kelp), alge uriaşe din largul coastelor sudice ale ţării, transmite joi agenţia Xinhua.

Echipa de la Institutul pentru Studii Marine şi Antarctice (IMAS) a început în octombrie să planteze alge uriaşe de-a lungul Peninsulei Tasman, după ce a petrecut patru ani analizând diferite metode de a duce la îndeplinire acest proiect la scară largă.

Varecul, denumit şi kelp, este cea mai mare algă marină cunoscută, atingând până la 40 de metri înălţime.

Proiect de refacere a pădurilor de alge

Peste 95 de procente din pădurile de kelp din largul Tasmaniei au dispărut începând din anii '70 ca urmare a creşterii temperaturii oceanelor.

"Pădurile de kelp sunt habitate cu adevărat importante, la fel ca şi copacii de pe uscat şi o mulţime de animale mănâncă kelp, aşa că reprezintă, într-adevăr, fundaţia acelui mediu", a declarat recent pentru Australian Broadcasting Corporation (ABC) specialista în ecologie marină Cayne Layton.

"Din păcate, odată cu modificarea oceanografiei noastre din cauza schimbărilor climatice, acel mediu acvatic se schimbă, apele devenind mai calde şi mai sărace în nutrienţi, ceea ce provoacă pierderea pădurilor noastre de kelp uriaş".

Echipa vizează amplasarea de puieţi de varec pe o suprafaţă de 7.000 de metri pătraţi din apele tasmaniene.

Oamenii de ştiinţă speră că revenirea pădurilor de kelp uriaş va restabili şi speciile care depind de acest habitat, cum ar fi scoici abalone şi raci.

Sursa foto: Facebook/ Ecological Society of Australia