Stiri

Val de praf saharian transformă Grecia într-un peisaj apocaliptic

1
min
24/4/2024

Sunt așteptate averse de noroi în principal în nordul și vestul țării

Un nou val de praf saharian, unul dintre cele mai mari de acest fel din 2018, a acoperit Grecia, transformând peisajul într-un decor apocaliptic. Cerul a căpătat o nuanță galben-portocalie la sfârșitul după-amiezii, în special în sudul țării, datorită vânturilor puternice de sud care au suflat în ultimele zile și au transferat praf și nisip din Sahara, scrie hotnews.ro.

„Acesta este cel mai grav episod de concentrare de praf și nisip transferat din Sahara din 21 și 22 martie 2018, când norii groși au invadat în special insula Creta”, spune Kostas Lagouvardos, directorul de cercetare meteorologică de la Observatorul din Atena a declarat pentru AFP.

Acest fenomen, observat în special în insulele din Marea Egee și în regiunile sudice ale țării, a dus la reducerea vizibilității și la apariția unor probleme de sănătate pentru persoanele sensibile la alergii și probleme respiratorii.

De luni „concentrații mari de praf au survolat țara, care au atins un maxim de marți limitând vizibilitatea”, a indicat un comunicat de presă al serviciului meteorologic grec.

Specialiștii recomandă locuitorilor să evite expunerea îndelungată la praful saharian și să rămână în spații închise pe durata valului. Se așteaptă ca fenomenul să se diminueze în următoarele zile, pe măsură ce condițiile meteorologice se schimbă.

„Sunt așteptate averse de noroi în principal în nordul și vestul țării”, potrivit prognozei meteo, care prezice o reducere a fenomenului miercuri.

Fenomenul afectează în principal Attica, regiunea Atenei, Peloponezul și Creta (sud) și insulele Ciclade din Marea Egee (est). Autoritățile au avertizat că persoanele vulnerabile, inclusiv cele cu probleme respiratorii, ar trebui să evite ieșirile în aer liber.

De la sfârșitul lunii martie, Grecia s-a confruntat cu două episoade similare de praf saharian, asemănătoare celor care au afectat alte țări europene precum Elveția și Franța, ceea ce a îngreunat respirația pentru mulți oameni.

Acest fenomen a coincis la 1 aprilie cu temperaturi neobișnuit de ridicate pentru această perioadă a anului în Grecia, cu valori de 30°C în Atena și 31°C pe insula Eubeea și în Peloponez.

În ultimele zile, temperatura a scăzut până la 22°C în Atena.

Praful saharian a ajuns și în România

Administrația Națională de Meteorologie a anunțat marți că o masă de aer încărcată cu praf saharian va traversa România. Autoritățile recomandă precauție în ceea ce privește expunerea la acest fenomen, în special pentru persoanele cu probleme respiratorii.

„În perioada 23 aprilie ora 09 – 24 aprilie ora 13, circulaţia aerului, predominant sud-vestică, va favoriza avansul dinspre nordul Africii a unei mase de aer încărcată cu particule de praf de origine sahariană, către sud-estul Europei. Această masă de aer va fi deasupra României marţi (23 aprilie) şi în prima parte a zilei de miercuri (24 aprilie)”, precizează ANM.

În după-amiaza zilei de miercuri, masa de aer încărcată cu particule de praf saharian se va deplasa spre nord-est şi se va îndepărta de România.

Foto credit: Angelos Tzortzinis / AFP / Profimedia Images

Foto credit: RawsGlobal