Life Style

Vacanță de vară în stil eco – cum să te bucuri de concediu într-un mod sustenabil

10
min
31/5/2022

Atunci când pleci în vacanță, bugetul tău este supus mai multor cheltuieli: transport, cazare, mâncare și alte activități, pe care trebuie să le evaluezi cu grijă, pentru a nu avea un șoc financiar.

Deși pare că trebuie să ai mai multe aspecte în vedere, care îți vor reduce economiile,  o vacanță nu trebuie să-ți consume bugetul în întregime sau să îl depășească.

Cu puțină chibzuință, documentare și deschidere către noi opțiuni, îți vei putea transforma vacanța de vis în realitate și te vei putea bucura chiar mai mult de ce are ea de oferit.

Pe lângă costurile financiare, mai ai încă un preț de plătit: călătoria ta prin lume lasă urme pe drumurile pe care mergi. Și aici nu ne referim la urmele pașilor tăi, ci la urmele de lungă durată: noxele emise de mijlocul de transport folosit, lucrurile pe care le consumi și le lași în urma ta, modul în care respecți mediul înconjurător în locurile pe care le vizitezi.

Vrei să știi mai multe și să practici turismul sustenabil? Iată ce trebuie să ai în vedere: 

1. Alege un mijloc de transport prietenos cu mediul. 8% dintre emisiile de carbon la nivel global sunt cauzate de turism și de călătoriile pe care le presupune turismul. Odată cu schimbarea climatică, e timpul să te gândești la influența pe care o ai tu ca turist și să alegi să călătorești altfel.

Dacă plănuiești să vizitezi o destinație apropiată, optează pentru călătoria cu trenul, în loc să călătorești cu mașina sau avionul.

Odată ajuns la destinație, optează pentru mijlocul de transport în comun, bicicleta, sau, de ce nu, mersul pe jos. Călătoria ta va fi ma lentă și mai savuroasă, prin peisajele de care vei avea aparte.

2. Ai gijă la ce consumi și cât consumi. Vacanțele sunt perioadele în care ne place să ne oferim orice, pentru a ne răsplăti pentru munca depusă. Oricât de tentant ar fi, e bine să fim selectivi și generoși nu doar cu noi, ci și cu mediul înconjurător.

Consumă mai puțin plastic și aruncă întotdeauna deșeurile la coșul de gunoi. Optează pentru un recipient reutilizabil în locul mai multor sticle de apă cumpărate și evită să consumi mâncare din recipiente de unică folosință.

Dacă îți petreci vacanța la malul mării, protejează apele și nu arunca sub nicio formă deșeurile în mare. 

Cum deja s-ar putea să intuiești, poți să-ți îndrepți obiceiul de consum responsabil și către alte activități. Iată aici un nou curs care te va ajuta să devii mai responsabil cu resursele tale financiare și nu numai.

3. Susține economica locală. Turismul reprezintă una dintre cele mai importante surse de venit ale unei țări, iar vizita ta este o contribuție la economia acesteia. Pentru a practica turismul sustenabil, în loc să investim în afacerile multinaționalelor, trebuie să îi susținem, în schimb, pe localnici și afacerile acestora. 

Poți începe cu locul în care te cazezi. În loc să investești într-un lanț hotelier, alege să te cazezi în locuința unui localnic.

Cumpără suveniruri de la oamenii orașului, în loc să cumperi pe fugă din aeroport și alege să experimentezi bucătăria tradițională în restaurantele de familie sau în micile localuri.

Odată cu aceste opțiuni, vei alege o experiență mult mai autentică, care îți va oferi noi perspective și cunoștințe despre cultura locului pe care îl vizitezi, iar asta va transforma vacanța ta într-una de neuitat! În plus, bugetul tău va fi mai puțin solicitat.

4. Alege să vizitezi obiective turistice mai puțin cunoscute și deplasează-te pe rute alternative. În loc să vizitezi ceea ce alege să viziteze majoritatea oamenilor, fii curios și descoperă obiectivele turistice mai puțin cunoscute.

Doar pentru că ele sunt mai puțin știute, nu înseamnă că sunt și mai puțin interesante, dimpotrivă. Explorează pe cont propriu noi peisaje, studiază istoria și geografia locului și fii atent la tot ce se întâmplă în jurul tău.

Mai mult, în loc să te lași condus de aplicațiile de orientare și să traversezi orașul cu ochii ațintiți asupra telefonului, creează-ți propria busolă. Înarmează-te cu o hartă și încercă rute diferite către destinațiile pe care vrei să le vizitezi și parcurge-le pe jos sau pe bicicletă.

Cu această ocazie, vei avea parte de deconectarea pe care ți-o dorești și vei descoperi lucruri noi care, altfel, trec neobservate dacă te lași pe mâna GPS-ului. Bonus: îți vei folosi telefonul mai puțin, iar bateria ta va rămâne încărcată pentru momentele pe care vrei să le imortalizezi.

Vacanța nu trebuie să fie despre risipă: de timp, de bani, de resurse, ci despre un nou prilej de a ne îmbogăți cu noi experiențe, în timp ce ne bucurăm de destinația mult visată. 

Chiar dacă te bucuri de zile libere, grija față de mediu și față de banii tăi nu trebuie să ia o pauză. Urmând câteva reguli de bază, vei descoperi că obiceiurile sustenabile se potrivesc cu orice destinație.

Sursa foto: Pixabay