Solutii

Combinatul Siderurgic Galați va deveni neutru din punct de vedere al emisiilor de CO2 până în 2030

4
min
1/7/2020

Combinatul investește 1,2 miliarde de euro, urmând ca emisiile de dioxid de carbon (CO2) să devină zero în următorii 10 ani.

Acest proiect este deschizătorul drumului siderurgiei verzi din Europa și un exemplu în România de cum se poate ca utilizând fonduri din Green Deal, fonduri private și fondurile băncilor, să se dezvolte industria. “Este foarte încurajator să vedem un sprijin local atât de puternic, unit cu noi, pentru a face din Galați pilotul GREENSTEEL în Europa. Nu am nici o îndoială că acest proiect va avea un mare succes și va pune Galațiul pe hartă, nu doar în Europa, ci la nivel global, ca o unitate de fabricare a oțelui cu conținut scăzut de carbon, durabil, pentru o nouă epocă, construită pentru generațiile următoare”, a declarat Sanjeev Gupta, Președintele Executiv al Alianței G.F.G. care include Liberty Steel Group. Procesul de transformare a Combinatului va fi de lungă durată și va necesita multe investiții conform planului G.F.G.. Acesta este să implementeze tehnologii moderne de fabricare a oțelului în scopul reducerii emisiilor directe de dioxid de carbon (CO2), sporirii utilizării resurselor energetice cu emisii reduse de carbon și creării unei mai mari flexibilități și competitivități a operațiunilor.

GREENSTEEL este oțelul obținut prin retopirea fierului vechi sau prin topirea fierului redus direct (DRI) produs pe bază de gaz metan (tranziție către hidrogen). Oțelul de înaltă calitate va fi obținut în cuptoarele cu arc electric cu emisii scăzute sau cu energie regenerabilă, acolo unde este posibil.

Investițiile vor fi făcute într-o instalație pentru obținerea Fierului Redus Direct (DRI) cu o capacitate de 2,5 milioane de tone și cuptoarele cu arc electric, care vor reduce emisiile de dioxid de carbon pe tona de oțel produs cu până la 80%, iar ele vor ajunge la zero când alimentarea se va face exclusiv cu Hidrogen. Aceste măsuri  vor transforma combinatul din Galați în primul combinat siderurgic cu flux primar al G.F.G. din Europa, aflat pe calea de a deveni neutru de carbon până în 2030.