Smart City

Va fi înființată Centura Verde București-Ilfov

3
min
24/4/2024

Inițiativa are ca obiectiv principal protejarea pădurilor și combaterea poluării

Prevederile referitoare la crearea Centurii Verzi Bucureşti – Ilfov și la accesul liber în pădure pentru recreere, precum și la protejarea arborilor remarcabili, au fost adoptate marți cu unanimitate de voturi de către comisiile reunite de mediu și de silvicultură din Senat. Aceste prevederi sunt parte a noului Cod Silvic și au fost inițiate de către Platforma Civică „Împreună pentru Centura Verde”, care promovează legea referitoare la protejarea pădurilor din Ilfov. Fondatorul platformei, Alex Găvan, subliniază importanța pădurilor din apropierea orașelor, evidențiind că acestea reprezintă mai mult decât simpla valoare economică a lemnului, fiind fundamentale pentru oxigenare, sănătate și echilibrul mental al societății, conform financialintelligence.ro.

Proiect pentru sănătatea publică

Proiectul Centurii Verzi București-Ilfov este recunoscut ca un proiect de sănătate publică cu o puternică componentă socială și antipoluare, având ca obiectiv principal combaterea poluării și reducerea impactului schimbărilor climatice. Peste 150 de organizații neguvernamentale, grupuri civice și persoane publice s-au implicat în susținerea acestui proiect, care are sprijinul Administrației Prezidențiale.

Inițiativa Centurii Verzi a fost inițial depusă în Parlament acum un an și a obținut sprijin transpartinic. Cu toate acestea, procesul de adoptare a fost întâmpinat de unele blocaje, inclusiv la nivelul unei comisii parlamentare, ceea ce a determinat încorporarea amendamentelor în noul Cod Silvic, un moment crucial jalonat în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

Amendamentele propuse pentru protejarea pădurilor din Ilfov au fost depuse și susținute de către mai mulți parlamentari din diverse formațiuni politice, și au fost adoptate cu unanimitate de către comisiile reunite ale Senatului.

Depuse prin deputatele Diana Buzoianu (USR) şi Oana Cambera (REPER), aceste amendamente au fost asumate în calitate de autori de mai mulţi parlamentari: actualul ministru al mediului, Mircea Fechet (deputat PNL), fostul ministru al mediului Tanczos Barna (senator UDMR), Preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă (preşedinte şi senator PNL), Kelemen Hunor (preşedinte şi deputat UDMR), ministrul justiţiei, Alina Gorghiu (vicepreşedintă şi senatoare PNL), Aurel Oprinoiu (preşedintele Comisiei pentru mediu, senator USR), Lucian Mazilu (preşedintele Comisiei pentru ape, păduri, pescuit şi fond cinegetic, senator PSD), Virgil Popescu (preşedintele Comisiei pentru mediu şi echilibru ecologic, deputat PNL, fost ministru al energiei), Robert Cazanciuc (senator PSD, fost ministru al justiţiei), Cristian Ţâgarlaş (preşedintele Comisiei juridice, senator PNL), Brian Cristian (deputat USR), Laura Moagher (senatoare PSD), Dragoş Popescu (senator REPER), Sebastian Cernic (senator USR), Andrei Lupu (deputat REPER) şi Adrian Giurgiu (deputat USR).

Pentru un aer curat

Platforma Civică „Împreună pentru Centura Verde” continuă să militeze pentru aer curat, sănătate și un viitor durabil, invitând cetățenii să se alăture prin semnarea unei petiții online și să solicite măsuri concrete din partea decidenților politici și executivi.

Printr-o petiţie online care a strâns deja peste 11800 de semnături, (https://campaniamea.declic.ro/p/ImpreunaPentruCenturaVerde), Platforma Civică Împreună pentru Centura Verde invită cetăţenii să se alăture pentru a solicita decidenţilor politici şi executivi măsuri concrete pentru Aer Curat, Sănătate şi Viitor

”În 2024, calitatea aerului şi crearea de centuri verzi în zonele periurbane nu pot lipsi din programul şi priorităţile niciunui partid serios şi al niciunui candidat serios la alegerile ce se apropie şi, în acelaşi timp, nu pot lipsi din evaluarea personală pe care şi-o face fiecare alegător responsabil”, consideră reprezentanţii platformei ”Împreună pentru Centura Verde”.

Sursa Foto: Alex Glavan