Stiri

Un orădean a inventat o toaletă ecologică unică în lume pentru a opri risipa apei

5
min
29/12/2022

Potrivit ONU, 3,6 miliarde de oameni încă au access doar la toalete de calitate slabă, care le afectează în mod negativ sănătatea şi poluează mediul.

Un tânăr în vârstă de 25 de ani din judeţul Bihor a venit cu o soluţie  care nu mai există „nici în România şi nici în lume” pentru a opri risipa apei după fiecare utilizare a toaletei.

Teodor Gomboş, care locuieşte în Oradea, a inventat toaleta „Arida Cultus”, care foloseşte rumeguş în loc de a „trage apa”.

„Nici în România şi nici în lume nu mai există toalete care funcționează cu rumeguș, care să fie automate. Toalete cu o formă similar sau care funcționează cu rumeguș mai există în lume, destul de multe, doar că noi suntem singurii care i-au aplicat un automatism pentru dozarea de rumeguș”, a spus Gomboş pentru Green News.

„Folosim rumeguș deoarece epurarea apelor uzate este una dintre cele mai poluante industrii din lume, în timp ce rumegușul este un produs natural al industriei lemnului”, a explicat el pe Facebook.

„Cultus este o toaletă cu compost uscat, care în loc de apă foloseşte rumeguş ce se eliberează automat când senzorii de mişcare sunt activaţi. Produsul final este ulterior folosit ca îngrăşământ”, a adăugat el.

Gomboş a mai subliniat că de fiecare dată când tragem apa, după ce folosim o toaletă normală, consumăm cinci litri de apă.

Însă, în cazul toaletelor care nu au sistem dublu de tragere a apei consumul este de 11 litri de apă pentru fiecare utilizare, potrivit primăriei oraşului Australian Melbourne.

Orădeanul a spus că toaleta cu rumeguş se aseamănă toaletelor din curte care implică compostarea deşeurilor, însă este o variantă modernă şi mult mai confortabilă.

„Inspirația a venit din utilizarea unei toalete similare în vestul europei, noi am zis că o putem face mai bine. Practic, este o reinterpretare a toaletei tradiționale. Evoluăm toaleta tradițională de la țară” a mai spus el pentru Green News.

„Planurile pe termen mediu sunt ca toaletele noastre să fie prezente la cel puțin un festival de renume din România în 2023, iar pe termen lung este ca aceste toalete să rezolve problema toaletelor publice din România din spațiile publice”, a adăugat el pentru publicație.

Toaleta poate fi folosită atât la evenimente, cât şi în grădinile personale, potrivit site-ului Arida Cultus.