Stiri

Un crescător de rinoceri albi din Africa de Sud vrea să elibereze 100 de exemplare în natură în fiecare an

5
min
14/6/2022

Rinocerul alb de Sud, una dintre cele două subspecii ale rinocerilor albi, este ameninţată în prezent cu dispariţia.

Cel mai mare crescător de rinoceri albi din lume, care coordonează în Africa de Sud reproducerea în captivitate a acestei specii ameninţate cu dispariţia, victimă a braconajului, a lansat un proiect ce vizează eliberarea în sălbăticie a 100 de exemplare în fiecare an, informează AFP.

Proiectul care doreşte "să elibereze în fiecare an aproximativ 100 de rinoceri albi de Sud în habitatul lor natural din Africa de Sud este pe cale să înceapă", a declarat marţi o purtătoare de cuvânt a asociaţiei conduse de sud-africanul John Hume, care deţine peste 2.000 de animale din această specie.

Citește și: ANALIZĂ Cum reducem CO2 din atmosferă - păduri, turbării, mangrove și inventivitatea umană 

Rinocerul alb  de Sud, una dintre cele două subspecii ale rinocerilor albi, este ameninţată în prezent cu dispariţia deoarece mai deţine doar aproximativ 20.000 de exemplare, potrivit Fundaţiei Mondiale pentru Natură (World Wildlife Fund - WWF).

Africa de Sud găzduieşte aproape 80% din totalul rinocerilor de pe planeta noastră. Aceste animale sunt vânate pentru a satisface puternica cerere din Asia de coarne de rinocer, care sunt utilizate în medicina tradiţională sau pentru pretinsele lor virtuţi afrodiziace.

Citește și: Energia geotermală - poluare redusă şi costuri mai mici la încălzire. România are resursele, dar nu sunt exploatate

Braconajul a atins niveluri critice între 2014 şi 2017, când o mie de rinoceri au fost ucişi, în medie, în fiecare an. Aceste cifre au scăzut la jumătate în 2021 şi au ajuns la 451 de exemplare vânate în ultimul an.

Potrivit Uniunii Internaţionale pentru Conservarea Naturii (UICN), în sălbăticie mai trăiesc doar 5.000 de rinoceri negri, care sunt unele dintre animalele cele mai ameninţate din lume.


Sursa foto: Pixabay