Stiri

A început a treia fază a deversării apei de la centrala nucleară Fukushima

3
min
16/11/2023

Japonia a iniţiat joi cea de-a treia fază a operaţiunii de deversare în ocean a apelor tratate la centrala nucleară din Fukushima, în contextul în care China şi Rusia şi-au restrâns importurile japoneze pentru a protesta faţă de acest proces ce ar trebui să dureze mai multe decenii.

A treia fază a operaţiunii, care vizează deversarea unei cantităţi de aproximativ 7.800 de tone de apă, va dura circa 17 zile, au declarat reprezentanţii operatorului centralei, Tepco, potrivit AFP, citat de Agerpres.

Japonia a început pe 24 august să evacueze în Oceanul Pacific apa utilizată în special la răcirea celor trei reactoare ale centralei nucleare Fukushima Daiichi, după seismul şi tsunamiul devastator din 2011.

Provenită din pânza freatică şi din ploaie, această apă a fost mult timp stocată în bazine imense în perimetrul centralei şi tratată apoi pentru a o debarasa de substanţele sale radioactive, cu excepţia tritiului, un izotop radioactiv al hidrogenului, care nu este periculos decât în concentraţii foarte mari, potrivit experţilor în domeniu.

Apa de la Fukushima a fost tratată cu ajutorul sistemului ALPS (Sistem avansat de tratare a lichidelor).

Din acest motiv, apa tratată a fost diluată cu apă de mare înainte să fie deversată în Oceanul Pacific, pentru ca nivelul ei de radioactivitate să nu depăşească plafonul vizat de 1.500 Bq/L, care este de 40 de ori mai mic decât norma japoneză impusă pentru acest tip de operaţiune.

Deversarea în ocean a fost validată de Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA). Însă demararea procesului a provocat o criză diplomatică între Japonia şi China, care şi-a suspendat de la sfârşitul lunii august toate importurile de produse de mare japoneze, o decizie adoptată ulterior şi de Rusia.

Interdicţia chineză i-a afectat în special pe pescarii de scoici de pe insula nordică Hokkaido, situată la aproximativ 500 de kilometri nord de centrala Fukushima, care se bazează pe fabricile chinezeşti pentru desfacerea cochiliilor acestor moluşte.

Japonia preconizează să deverseze în total în Oceanul Pacific peste 1,3 milioane de metri cubi de apă cu tritiu de la Fukushima - echivalentul a 540 de piscine olimpice -, dar într-o manieră extrem de graduală, până la începutul anilor 2050, potrivit calendarului actual al operaţiunii.

Foto: Freepik