Smart City

Participarea României la evenimentele organizate cu ocazia Săptămânii Apei la Expo 2020 Dubai

3
min
2/5/2022

Delegația română a luat parte la Water Business Forum, organizat și coordonat de Expo 2020 Dubai, un eveniment concentrat asupra oportunităților economice în domeniu și a celor mai noi tehnologii în materie de utilizare sustenabilă a apei.

Bogdan Radu Balanișcu, secretar de stat în Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP), a condus, în perioada 24-26 martie a.c., delegația care a participat la evenimentele organizate de Expo 2020 Dubai, cu ocazia Săptămânii Apei.

Delegația română a luat parte la Water Business Forum, organizat și coordonat de Expo 2020 Dubai, un eveniment concentrat asupra oportunităților economice în domeniu și a celor mai noi tehnologii în materie de utilizare sustenabilă a apei. În cadrul evenimentului a fost subliniată importanța consolidării parteneriatelor în domeniul inovației tehnologice, în vederea asigurării unei gestionări responsabile, de manieră durabilă, a apei. Membrii delegației MMAP au prezentat preocuparea continuă a României pentru realizarea politicilor naționale în acest domeniu, potrivit măsurilor cuprinse în Programul de Guvernare.

De asemenea, Bogdan Radu Balanișcu a participat la o sesiune de networking dedicată identificării unor soluții la provocările actuale în domeniul apei, precum și a modalităților inedite de distribuție a acesteia. Sesiunea a inclus un schimb de bune practici între participanții internaționali și partenerii Expo, dar și o prezentare a tehnologiilor de ultimă oră și a progreselor realizate de Emiratele Arabe Unite în gestionarea eficientă și asigurarea securității acestei resurse esențiale.

Pavilionul României a găzduit la barul de apă minerală H2RO (Water Bar H2RO) evenimente specifice dedicate Săptămânii Apei, organizând workshop-uri, ateliere de creație, ateliere interactive în domeniul apelor. A fost oferit un tip nou, multi-senzorial de experiență de degustare, invitând publicul să descopere, cu ajutorul unui sommelier și al ecranelor informații specific despre multitudinea de ape minerale ce izvorăsc pe teritoriul național. Cu aproximativ 2.500 de izvoare și 79 de ape minerale naturalere cunoscute la nivel național, România deține cea mai mare rezervă de izvoare minerale din lume. Vizitatorii au avut avea ocazia să afle mai multe, nu doar despre gustul, ci și despre beneficiile, proprietățile curative, caracteristicile și compoziția chimică a apelor minerale românești.

Pe23 martie, în cadrul Pavilionului României, delegația MMAP a participat la semnarea contractului de distribuție de ape minerale Aura în Emiratele Arabe Unite.

Expo 2020 Dubai – primul târg internațional desfășurat în perioada 1 octombrie 2021 - 31 martie 2022, în regiunea Orientului Mijlociu, Africii și Asiei de Sud, care va aduce în întreaga lume schimbări sociale, economice și de mediu.

Amplasat într-un mini-oraș special construit, care se întinde pe o suprafață de 4,38 km pătrați, Expo 2020 are o arhitectură futuristă și reprezintă cea mai importantă activitate cu implicație în sfera diplomației publice la nivel mondial, având deopotrivă ținte asociate pentru promovarea cooperării pe plan global. La această expoziție sunt prezente 191 de state care, prin activitațile desfășurate, promovează elemente culturale cu specific național din sfera inovației, a tehnologiei, a divertismentului, artelor și culturii, alimentelor, arhitecturii, afacerilor și educației, valori socio-umane, coroborate cu potențialul turistic și economic aferent.