Solutii

Topul țărilor în funcție de energia nucleară produsă

2
min
2/5/2022

Țările europene domină clasamentul cu 14 din primele 15 locuri, inclusiv Franța, unde energia nucleară este cea mai mare sursă de energie electrică a țării.

Aproape 450 de reactoare din întreaga lume furnizează energie nucleară, combinând aproximativ 10% din electricitatea mondială sau aproximativ 4% din mixul energetic global.

Dar, în timp ce unele țări se îndreaptă către energia nucleară ca sursă de energie curată, per total energia nucleară a cunoscut o încetinire de la apogeul anilor 1990.

Infograficul detaliază generarea de electricitate nucleară în funcție de țară în 2020, utilizând date din Sistemul de informații privind reactoarele de putere (PRIS).

În SUA, energia nucleară produce peste 50% din electricitatea curată a țării. În plus, 88 dintre cele 96 de reactoare operaționale ale țării în 2020 au primit aprobări pentru prelungirea duratei de viață cu 20 de ani.

China, al doilea cel mai mare producător de energie nucleară din lume, investește în continuare în energia nucleară în încercarea de a-și atinge obiectivele climatice. Planul, care include construirea a 150 de reactoare noi până în 2035, ar putea costa până la 440 de miliarde de dolari.

Pe de altă parte, opiniile europene cu privire la energia nucleară sunt mixte. Germania este a opta ca mărime pe listă, dar intenționează să închidă ultimul său reactor în funcțiune în 2022, ca parte a retragerii sale nucleare. Franța, între timp, intenționează să-și extindă capacitatea nucleară.

Țările europene domină clasamentul cu 14 din primele 15 locuri, inclusiv Franța, unde energia nucleară este cea mai mare sursă de energie electrică a țării.

Este interesant de observat că doar câteva dintre aceste țări sunt producători de top de energie nucleară în termeni absoluti. De exemplu, în Slovacia, nuclearul reprezintă 53,6% din mixul de energie electrică, cu toate acestea, cele patru reactoare ale țării reprezintă mai puțin de 1% din capacitatea totală de operare globală.

Pe de altă parte, SUA ocupă locul 17 după ponderea energiei nucleare în mixul său, în ciuda faptului că au produs 31% din electricitatea nucleară globală în 2020. Această discrepanță se datorează în mare măsură dimensiunii și populației. Țările europene sunt mult mai mici și produc mai puțină energie electrică în general decât țările mai mari, precum SUA și China.

Peisajul energiei nucleare se schimbă constant. Au fost peste 50 de reactoare nucleare suplimentare în construcție în 2020, iar alte sute sunt planificate în special în Asia. Pe măsură ce țările se îndepărtează de combustibilii fosili și adoptă surse de energie fără carbon, energia nucleară ar putea vedea o renaștere în mixul energetic global, în ciuda retragerilor planificate în mai multe țări de pe glob.