Creşterea TVA-ului va afecta atât comerţul cu produse bio, cât şi livrarea de panouri fotovoltaice, în contextul în care problemele de mediu şi criza climatică sunt tot mai dezbătute la nivel global, iar aceste bunuri se află printre soluţii.
Comercializarea produselor eco va trece la un prag de TVA de 19% din 1 ianuarie 2024, de la 5% cât este în prezent. Livrarea și instalarea de panouri fotovoltaice și de panouri solare termice va avea TVA de 9% de anul viitor, față de 5%, cât este în prezent, potrivit firmei de consultanţă Crowe România.
„Istoric, aceste sectoare au beneficiat de un regim fiscal favorabil, inclusiv prin ajutoare de stat, iar noile modificări vor afecta semnificativ în special afacerile micilor comercianți din aceste domenii”, arată un comunicat transmis de Crowe România.
„Lipsa de predictibilitate în domeniul fiscal pun sub semnul întrebării noile investiții pe care companiile intenționau să le facă în 2024”, a spus Mitel Spătaru, Tax Partner la Crowe România.
Şi angajaţii din industria agro-alimentară vor fi afectaţi de schimbările fiscale impuse de politicieni.
Cei care doresc să nu mai cotizeze la Pilonul 2 (n.r. - sistemul de pensii private obligatorii) cu 3,75% din venituri, pot să facă acest lucru doar în limita unui prag de 10.000 de lei brut; ce depășește acest prag va fi impozitat automat cu 3,75% pentru Pilonul 2.
Indiferent de opțiunea aleasă de angajați, aceștia trebuie să trimită o declarație pe proprie răspundere către angajator, iar angajatorul trebuie să păstreze aceste declarații în dosarul fiscal al angajaților. În prezent, nu există încă o clarificare oficială din partea autorităților pentru aplicarea acestor măsuri în practică.
Mai mult, restrânge plaja de aplicare a facilităților fiscale pentru angajații din industria agro-alimentară care au un cumul de funcții. Facilitățile se vor aplica la un singur angajator, cel la care angajații au funcția de bază.
Foto: senivpetro/Freepik